Nezaposlene majke traže pravdu na Ustavnom sudu

Autor:

Nezaposlene majke koje po Zakonu o dječijoj zaštiti ne ostvaruju pravo na 405 maraka materinskog dodatka, predale su danas Ustavnom sudu Srpske zahtjev i urgenciju za ocjenu zakona.

1
A- A A+
protest, majke, draško stanivuković Foto: Mondo.ba

Sporno im je što, kako tvrde, zakon diskriminiše majke čija su djeca rođena prije prvog decembra prošle godine, pa i to što su zahtjev za naknadu poslije porođaja morale da  predaju u roku od mjesec dana, a ne 40 koliko traje oporavak od porođaja. Računaju tu i uslov da majka prije porođaja mora da bude nezaposlena  pola godine. Ustavni sud im je, kažu, sad jedina adresa.

“Žao nam je što sa premijerkom nije ništa urodilo da izađemo na taj razgovor da porazgovaramo kao ljudi. Ovaj pravni korak što smo poduzeli, nadam se da će u skorije vrijeme dati rezultate”, izjavila je nezaposlena majka Marijana Miljuš za ATV.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta koje su majke  ranije prozivale tvrde da za te propise nisu nadležni. Lopticu prebacuju na Ministarstvo zdravlja, a i tamo su bez komentara. Majke je i danas podržao banjalučki odbornik, Draško Stanivuković. Angažovali su i advokata, a nadaju se da će Ustavni sud što prije donijeti  odluku.

“Danas smo predali 20-ak urgencija, a cilj nam je kroz deset dana 150 urgencija i da ne čekamo ocjenu ustavnosti godinu, godinu i po dana, nego ako je moguće čim prije, u roku od pola godine”, rekao je Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Advokat Predrag Baroš koji je uputio Prijedlog za ocjenu ustavnosti za ATV kaže da tri odredbe koje su majke navele i jesu sporne. Vjeruje da će Sud ocijeniti zakon neustavnim i to, najprije, zbog odredbe o kojoj se do sada najviše pričalo.

“Zakonodavac nekima od tih majki priznaje pravo na dodatak, a drugima, ipak, ne priznaje. Kada se to sagleda sa aspekta odredbi Ustava Republike Srpske koji garantuju posebnu zaštitu prava majki i djeteta, jednostavno dolazimo do zaključka da smatramo da ima elemenata da ima elemenata za ocjenu ustavnosti”, rekao je Baroš.

Nezaposlene majke i na protestima su tražile pravo na dodatak. Kažu da su devet puta poslale zahtjev za sastanak sa premijerkom, ali odgovor nisu dobile.

Ostale vijesti