Francuzi jačaju vojsku: Dronovi, sajber-borci...

Autor:

Francuska Vlada je danas predstavila predlog zakon o povećanju vojne potrošnje, bespilotne letelice s naoružanjem i više "sajber boraca". Hoće li građani pristati na "bacanje" para, ili je strah od terorizma jači.

0
A- A A+

Francuzi su tako formalno ispunili zahtev NATO, tačnije predsednika SAD Donalda Trampa, da evropske zemlje više ulažu u svoju odbranu.

A suština je - "zaštita interesa"

Ministarka Parli je rekla da Francuska, koja ima najveću vojsku u Evropi, treba više da troši na odbranu da bi sačuvala svoj globalni uticaj i "intervenisala tamo gde su ugroženi njeni interesi i gde je potrebna za međunarodnu stabilnost". Hiljade francuskih vojnika razmeštene su širom sveta, od Bliskog istoka do Afrike. Kada Velika Britanija napusti EU sledeće godine, Francuska će ostati jedina nuklearna sila u Uniji.

Ministarka odbrane Francuske Florens Parli predstavila je zakon koji predviđa 295 milijardi evra za odbranu od 2019. do 2025. godine. To uključuje 1,7 milijardi evra dodatnih troškova godišnje, do 2022. godine, pre svega za modernizaciju opreme i poboljšanje obaveštajnog rada, navodi Asošiejted pres.

Jačanje vojske deo je nastojanja francuskog predsednika Emanuela Makrona da osnaži evropske odbrambene kapacitete i učvrsti EU pred Bregzit.

Plan podrazumeva ispunjenje Makronovog predizbornog obećanja da će podići odbrambenu potrošnju na dva odsto bruto domaćeg proizvoda do 2025. godine, u skladu s onim što NATO zahteva od svih svojih članica.

Posle konstantnog smanjivanja troškova za odbranu i otpuštanja u vreme Makronovih prethodnika, francuska vlada sada obećava 6.000 novih radih mesta do 2025. godine.

Izvor: Youtube/Euronews

Zakon predviđa prve naoružane dronove u francuskoj vojsci, nove nuklearne podmornice i satelite za nadgledanje, kao i više lovačkih aviona.

Očekuje se da će parlament nekoliko meseci diskutovati o predlogu zakona, o kojem bi trebalo da glasa na leto.

"U svetu je više neizvesnosti, a pretnje su sve više i više difuzne", kazala je Parli novinarima, navodeći da rastu zahtevi za razmeštanje vojske u zemlji posle niza smrtonosnih terorističkih napada.

Ostale vijesti