Sankcije u magli, prisluškivanje i Boris Džonson

Autor:

Pregled najvažnijih priča ovog prijepodneva na jednom mjestu. Pročitajte MONDO brifing.

Sankcije u magli, prisluškivanje i Boris Džonson Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ima-nema sankcija

SAD planiraju uvođenje sankcija protiv brojnih visokih funkcionera Republike Srpske zbog pojavljivanja pripadnika “Srbske časti” na proslavi Dana Republike Srpske, piše današnji “Euroblic”.

List se poziva na dobro obaviještene izvore, ali zvanične potvrde takve najave nema. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nema informacije o tome, Ambasada SAD u BiH nije željela da daje komentare.

Ilegalno prisluškivanje

Glavni tužilac BiH Gordana Tadić i potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić su, najvjerovatnije, ipak, bile ilegalno prisluškivane, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

List saznaje da se čekaju nalazi vještačenja računara i uređaja preko kojih je navodno presretana veza, kao i da istraga o nezakonitom prisluškivanju Tadićeve i Jukićeve nije daleko odmakla.

"Stručna provjera, koja je u toku, sprovodi se u Banjaluci, a nezvanične informacije pokazuju da je bio ostvaren kontakt, te da su curili detalji razgovora i komunikacije dvije funkcionerke u pravosudnim institucijama BiH", piše list.

Prema pisanju lista, kada stignu nalazi ovog vještačenja i ako bude utvrđeno da je bilo nezakonite primjene mjera, sljedeći korak biće provjera u telekom operaterima i internet provajderima.

List podsjeća da su Tadićeva i Jukićeva u više navrata komunicirale o osjetljivim pravosudnim slučajevima, uključujući i saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao i jedan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

U ovom slučaju vode se dva odvojena postupka.

Džonson: Očekivanja nisu ispunjena

 “Britanija će stajati uz one koji žele bolju budućnost za BiH. Uvjeravam vas da, iako izlazimo iz Evropske unije, mi zasigurno ne napuštamo Evropu. Ništa neće promijeniti britansku bezuslovnu predanost miru i sigurnosti ovog kontitenta”, naveo je ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson u autorskom tekstu za “Nezavisne”.

“Istorija nas uči jasnu lekciju - da je stabilnost zapadnog Balkana ključna za stabilnost cijele Evrope. Sudbine i interesi naših zemalja su danas isprepleteni - i takvi će i ostati nakon našeg izlaska iz EU. Prije tri godine Britanija i Njemačka su se udružile da podrže reforme u BiH. Zajedno smo pokušali pomoći u otvaranju radnih mjesta, poboljšanju javnih usluga, borbi protiv korupcije, rebalansu ekonomije i jačanju vladavine prava. Puno toga je postignuto od tada. Vaše banke su stabilnije, zakoni o radu i penzionom osiguranju su obnovljeni. BiH sada finalizira svoje odgovore na upitnik o članstvu u Evropskoj uniji. Ali, da budemo iskreni, postignuti napredak nije ispunio očekivanja. Ekonomija ne raste dovoljno brzo da bi poboljšala životne standarde većine ljudi. BiH se na putu evroatlantskih integracija kreće puno sporije nego što se očekivalo. A bh. lideri su, jedan za drugim, odlučili da djeluju jednostrano i van okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naveo je, između ostalog, Boris Džonson.

Ukidanje pomjeranja sata - da li će nastati haos?

Evropski parlament traži ukidanje zimskog i ljetnjeg računanja vremena i, ukoliko tu odluku potvrdi Evropska komisija, ostaje da svaka zemlja pojedinačno odluči da li će ostati u zimskoj ili ljetnjoj šemi, koja bi trebalo da uslijedi krajem marta.

Stručnjaci uz različitih oblasti upozoravaju da bi u Evropi moglo nastati više vremenskih zona, što bi otežalo vazdušni i drugi saobraćaj, te životne uslove.

Jedan broj evroparlamentaraca smatra da države imaju pravo da same izaberu vrijeme koje će zadržati, odnosno da se mogu odlučiti za trajno zimsko ili ljetnje računanje vremena. Drugi upozoravaju da bi trebalo uskladiti vremensku zonu i odlučiti se za jednu ili drugu, prenose zapadni mediji.

Američki zakon o Tajvanu prijeti stabilnosti

Američki prijedlog zakona koji ohrabruje recipročne posjete američkih i tajvanskih državnih zvaničnika predstavlja prijetnju stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i SAD moraju da ga povuku, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.


Prijedlog zakona prošao je senatski Odbor za spoljne odnose ove sedmice i sada će biti upućen pred Senat SAD. Peking smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i da se, prema tome, ne može govoriti o odnosima dvije države.

SAD nemaju formalne veze sa Tajvanom, ali su obavezane zakonom da pomognu u njegovoj odbrani i Vašington je glavni izvor oružja za Tajpej.

Obraćajući se novinarima u Pekingu, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao da, iako klauzule zakona nisu pravno obavezujuće, one predstavljaju ozbiljno kršenje principa "jedna Kina".

Tagovi:

Ostale vijesti