Mržnja u Zagrebu: Napadnuta državljanka Jemena

Autor:

Na zagrebačkoj pijaci "Kvatrić" prodavci su napali državljanku Jemena na rasnoj osnovi, preteći joj smrću i vukući je za kosu nakon što se požalila na cenu narandži, javlja Hina.

0
A- A A+
nogomet zagreb mondo goran sivački 24.jpg Foto: MONDO/Goran Sivački ilustracija

Agencija navodi da je tamošnja policija protiv dvoje prodavaca podnela prijave za pretnje i pokušaj nanošenja teških telesnih povredazbog boje kože državljanke Jemena, što se tretira kao zločin iz mržnje, a po neslužbenim podacima napad je izbio nakon što je žrtva prigovorila zbog visoke cene tog voća.

Navodi se da je državljanka Jemena s prijavljenim boravištem i statusom strankinje u Zagrebu htela da kupi pomorandže na pijaci u Šubićevoj ulici, a nakon što je zbog previsoke cene prigovorila prodavcu koji je od nje za kilogram tražio 30 kuna (nešto više od četiri evra), on je počeo da je vređa zbog boje kože i naziva pogrdnim imenima, da bi joj pretio da će je ubiti.

Hina navodi da se u napad potom uključila prodavačica koja je žrtvu vukla za kosu i takođe vređala zbog boje kože.

Navodi se da su učesnike napada primirili građani, nakon čega je napadnuta žena zatražila pomoć u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb, gde su lekari utvrdili lakše povrede ruku i glave.


Zagrebačka policija je saopštila da se napad desio 6. februara i da osumnjičenog 41-godišnjaka tereti za pretnju, a 39-godišnjakinju za pokušaj nanošenja teških telesnih povreda Jemenki.


Prema pisanju hrvatskih medija, napadnuta Jemenka godinama s porodicom živi i radi u Zagrebu.

Tagovi:

Ostale vijesti