Osumnjičeni za napad u Gracu deportovan u BiH?

Autor:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne raspolaže saznanjima da je Austrija isporučila BiH Emira H. (26), rekla je Srni portparol MUP-a Srpske Danica Gnjatović.

1
A- A A+

policija, milicija Foto: Vedran Ševčuk, MONDO

Državljanin BiH Emir H, koji je u decembru 2017. godine uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na božićni sajam u Gracu, deportovan je proteklog vikenda u BiH, prenijeli su austrijski mediji.

"Emir, koji je zagovornik šerijata, deportovan je avionom u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. On se sada nalazi na slobodi u Banjaluci", navode mediji.

On je bio osumnjičen da je planirao da automobilom, po uzoru na druge teroriste, uleti u masu ljudi na božićnom sajmu.

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu pronađeno je 488 fotografija raznog oružja i video-igra, kojom se mogu praviti virtuelni pogoci na stvarno okruženje, a u džepu mu je bila i kopija izdanja "Klajne cajtunga" s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici.

On je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. godine uhapšeni u Gracu.

Emir H. pušten je iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnesene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac Volfgang Blašic najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.

Ostale vijesti