Doktori iz RS: Posljednji poziv Vladi RS

Autor:

Glavni odbor Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske jednoglasno je donio odluku o formiranju Štrajkačkog odbora, a za predsjednika je izabran hirurg Bolnice u Zvorniku Goran Bjeković.

2
A- A A+
kosmos, banjaluka, štrajk Foto: MONDO/Dušan Volaš

Na sjednici Glavnog odbora konstatovano je da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do danas nisu dostavili odgovor na zahtjev i naknadne urgencije ovog sindikata za povećanje plata zbog čega je donesena odluka da se nastavi sa pripremama za stupanje u zakoniti štrajk u grani djelatnosti bolnica i grani djelatnosti medicinske i stomatološke prakse.

"Donesene su i odluke o utvrđivanju liste zahtjeva doktora medicine u štrajku, zahtjevu za minimum procesa rada u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, univerzitetskim i opštim bolnicama i domovima zdravlja, kao i druge potrebne odluke utvrđene Zakonom o štrajku", saopšteno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine.

Iz tog sindikata dodaju da je upućen "i posljednji poziv Vladi Republike Srpske na pregovore sa predstavnicima reprezentativnog sindikata doktora medicine".

Na sjednici Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske u Banjaluci, kojoj su prisustvovali si i predsjednici podružnica Strukovnog sindikata, razmatran je profesionalni, ekonomski i socijalni položaj i uslovi rada doktora medicine u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Ovaj zahtjev razmatran je "u svjetlu zahtjeva ovog sindikata za povećanje plata od 25 odsto, kao i nastavku priprema za stupanje u štrajk doktora medicine, a ukoliko Vlada Srpske i dalje nastavi da izbjegava otvaranje socijalnog dijaloga o povećanju plata i poboljšanju uslova rada u kojima rade doktori medicine i medicinske sestre i tehničari u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj", dodaje se u saopštenju.

Medicinari Srpske najavljuju generalni štrajk

Ostale vijesti