Odlazak ljekara, tuče djevojčica i robijaša

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za utorak 13. februara...

Odlazak ljekara, tuče djevojčica i robijaša Foto: Mondo.ba

Odu na bolovanje pa rade u inostranstvu

U posljednje vrijeme dešava se da radnici u RS često kod jednog poslodavca uzimaju duža bolovanja kako bi radili kod drugog ili, čak, kako bi otišli na rad u inostranstvo, tvrde poslodavci. "Bilo je zloupotreba bolovanja na način da ljudi budu preko tri mjeseca na bolovanju, a za to vrijeme rade u inostranstvu", kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. Prema njegovim riječima, prilikom sastanka u Fondu zdravstvenog osiguranja RS poslodavci su tražili da se, kako kaže, pooštre kontrole opravdanosti bolovanja, pišu "Nezavisne novine".

Iz BiH prošle godine otišlo 350 ljekara

Iz BiH lani je otišlo čak 350 ljakara, podatak je Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Komentarišući najnovije podatke, dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, konstatuje da je broj ljekara koji su prošle godine sreću potražili van granica BiH veći nego 2016, kada je otišlo 297. U BiH sada nedostaje anesteziologa, patologa, radiologa, hirurga, piše "Dnevni Avaz".

Bakarni krov za Banski dvor

Grad Banjaluka raspisaće tokom ove sedmice tender za rekonstrukciju krova Banskog dvora, a procijenjena vrijednost radova na krovu iznosi 400.000 KM. Na zahtjev Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa, predviđeno je da krov bude bakarni kako bi krovište zadržalo autentičan izgled, piše "EuroBlic".

Potukle se učenice, dječaci navijali

Četiri djevojke, učenice Mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru potukle su se u blizini školske zgrade. "Gađale su se kamenicama, predmetima koji su im se našli na dohvat ruke, urlikale pogrdne riječi, a sukob koji je trajao minutima prekinula je policija", rekao je očevidac ovog događaja. Sve to je pratila grupa od desetak mladića, koji su skandirali i "navijali", a nakon poziva prolaznika došla je policija i spriječila dalje sukobe, piše portal Faktor.ba.

Robijaši se potukli zbog 100 KM

Zbog duga od 100 maraka u Kazneno –popravnom zavodu (KPZ) Zenica potukla su se sedmorica zatvorenika i svi su povrijeđeni, a najgore je prošao jedan od njih, koji je isječen bodežom napravljenim od ručke brisača za pod. Batine su dobila i dvojica zatvorskih čuvara, koji su pokušavali da taj opšti metež smire, piše "Glas Srpske".

Tagovi:

Ostale vijesti