• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan sa Česima: Najlepša priča '66!

Autor mondo.rs

Crno-beli su u tri najznačajnija evropska kupa samo dva puta igrali protiv ekipa iz Češke (Čehoslovačke) - praških Sparte i Slavije. U Mitropa kupu Partizan je bio bolji od Banjika i Zbrojovke...

 Partizan sa Česima: Najlepša priča '66! Izvor: MN PRESS

U susret utakmicama šesnaestine finala Lige Evrope između Partizana i Viktorije Plzenj, prisetićemo se istorijata duela crno-belih sa predstavnicima Češke.

Pobeđivao je Partizan velikane poput Mančester juanjteda i Real Madrida. Bivao bolji od Fiorentine, Verdera, KPR-a, Seltika, Nanta, Kelna, Sportinga, Njukasla... Ipak, jedan trijumf izdvaja u bogatoj istoriji fudbalskog kluba iz Humske.

Ako je eliminacija Kvins Park Rendžersa bila najspektakularnija, onda je izbacivanje Sparte iz Praga, tada predstavnika Čehoslovačke, najveličanstvenija za crno-belih.

Izvor: MN PRESS


KUP EVROPSKIH ŠAMPIONA 1965/1966, četvrtfinale:

Partizan - Sparta 1:4, 5:0



Dogodilo se to 9. marta 1966, u četvrtfinalu Kupa šampiona.

Samo nedelju dana ranije, na čuvenom Letna stadionu u Pragu, više od 30.000 gledalaca slavilo je plasman Sparte u polufinale elitnog takmičenja. Malo ko je verovao da češki velikan može da ispusti ubedljivih 4:1 i da postoji odbrana koja može da zaustavi Andreja Kvašnjaka.

Pošto je Mustafa Hasanagić doveo "valjak" do prednosti u 16. minutu, usledili su het-trik Kvašnjaka i pogodak Vaclava Mašeka.

Partizan je bio otpisan. Nadu u čudo gajili su samo navijači jugoslovenskog prvaka, jer se tog martovskog popodneva na Stadionu "JNA" okupilo 50.000 ljudi, davajući čuvenim "Partrizanovim bebama" vetar u leđa.

Partizan Sparta
Izvor: YouTube


Nošeni podrškom s tribina, uraganskim napadima od prvog minuta "parni valjak" je drobio Čehe. Golovima Vladice Kovačevića (dva) i Velibora Vasovića crno-beli su već 29. minutu imali rezultat za prolaz. Hasanagić je do kraja poluvremena postigao još jedan, a u 71. minutu potvrdio pobedu Partizana.

Postigao je domaćin i šesti gol, prelepim "polumakazicama" Kovačevića, ali je on poništen zbog ofsajda. Sparta je bila na kolenima, a Partizan u polufinalu, spreman da i slavnom Mančester junajtedu uzme meru.

Saša Ilić i Ivica Iliev - prvi i dalje nosi kapitensku traku, dok je drugi sportski direktor Partizana.
Izvor: MN PRESS


UEFA KUP 2002/2003, drugo kolo:

Partizan - Slavija 3:1, 1:5*



Punih 36 godina kasnije Partizan je opet imao priliku da igra protiv predstavnika Češhe u UEFA takmičenju. Žrebom je u sezoni 2002/2003 odlučeno da se crno-beli sastanu sa praškom Slavijom u 2. kolu UEFA kupa.

Počelo je slično kao i '66...

Tečnu akciju koju je u petom minutu započeo Vukić, a Iliev odmah potom loptu prosledio na levu stranu, odakle je Mišković uputio idealan centaršut, "makazicama" je završio tada golobradi Lazović.

Lep gol postigao je i Saša Illić u 32. minutu. Bila je to akcija za udžbenike. Trobok je odigrao u prostor za Ćirkovića, ovaj video slobodnog kapitena u kaznenom prostoru, centrirao kao "na tacni", a Ilić iz prve zatresao mrežu.


Dostalek je uspeo da smanji u 57. na 1:2, da bi Vukić "bombom" sa 17 metara u 70. minutu prvo pogodio prečku, pa mrežu.

Ispostavilo se da pobeda od 3:1 nije bila dovoljna za treće kolo. Slavija je u revanšu pobedila 5:1, ali posle produžetaka. Agoniju Partizana u revanšu produžio je Vladimir Ivić, koji u 90. postigao gol za dodatnih pola sata, u kojima su Česi nastavili da dominiraju i da postižu golove.

Akteri tih duela bili su Saša Ilić, koji i danas nosi traku u Partizanu, sportski direktor crno-belih Ivica Iliev, kao i pomoćni trener Andrija Delibašić.

Partizan se sa Čehoslovacima sastajao i u Dunavskom kupu, kasnije Mitropa ili Srednjeevropskom kup. Protiv ekipa iz Slovačke nije dobro prolazio, ali je sa Česima imao maksimalan učinak.

Izvor: MN PRESS


Mitropa kup

1959: Banjik Ostrava - Partizan 1:1, 2:3

1962: Partizan - Banjik Ostrava 2:2, 1:1

1978: Partizan - Zbrojovka Brno 5:1, 4:1

LIGA EVROPE 2017/2018, šesnaestina final:

Partizan - Viktorija Plzenj...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC