UN i UEFA: "Meč solidarnosti" za siromašnu djecu

Autor:

Ujedinjene nacije (UN) i evropska fudbalska unija (UEFA) organizovaće "Utakmicu solidarnosti" koju će igrati brojne fudbalske legende, a sav prikupljeni novac će biti doniran za siromašnu djecu svijeta.

Mihael Moler, generalni direktor kancelarije UN-a u Ženevi, u obraćanju novinarima u sjedištu ove organizacije izjavio je da prvi put u saradnji sa UEFA-om organizuju jedan ovakav meč, prenijela je agencija "Anadolija".

Istakao je da namjeravaju da se ovaj meč igra svake godine i da postane tradicionalni sportski događaj.

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), dodao je da će se na utakmici pojaviti mnoga poznata imena iz svijeta fudbala, naglasivši da je glavni cilj prikupljanje novca za djecu u svijetu kojima je pomoć prijeko potrebna.

"Najsnažnije vjerujem da će fudbal igrati ključnu ulogu u društvenim promjenama", rekao je Čeferin.

Luis Figo, savjetnik u UEFA i bivši portugalski fudbaler, istakao je da je u utorak počela prodaja ulaznica za ovu utakmicu, te pozvao sve ljubitelje ovog sporta da dođu na stadion u Ženevi.

Dodao je da će se, između ostalih, na utakmici pojaviti Erik Abidal, Kafu, Juri Đorkaef, Aleks Frej, Luis Garsia, Nunjo Gomeš, Kristijan Karembe, Fernando Jero, Jari Litmanen, Gaiska Mendijeta, Robert Pires i David Trezege.

Sibil Bonvin, šef kancelarije za sport Grada Ženeve, izjavila je da je vrlo ponosna što će Ženeva biti domaćin ovakvoj utakmici.

Suparničke timove će predvoditi kapiteni Luis Figo i Ronaldinjo, dok će na trenerskim klupama sjediti Karlo Anćeloti i Didije Dešamp.

Utakmica na stadionu Ženeva, kapaciteta 30 hiljada navijača, igraće se u subotu, 21. aprila.

Tagovi:

Ostale vijesti