Crni dani za džihadiste s Balkana

Autor:

U jednom danu dve vesti o smrti ljudi sa Balkana koji su odlučili da svoj život posvete ISIS-u. Iz Crne Gore vest da su tamošnji džihadisti zatočeni.

0
A- A A+

Vesti o smrti pripadnika ISIS-a stigle su sa Kosova i iz Makedonije.

Devojka iz Kumanova, pripadnik tzv. Islamske države, ubijena je u Siriji, rekli su danas bliski članovi porodice.

Ona je otišla od kuće pre četiri godine i kasnije je javila da se pridružila Islamskoj državi u Siriji, prenela je MIA.

Najmanje 15 osoba iz Makedonije je ubijeno u sukobima u Siriji i Iraku, navela je makedonska agencija.

Istovremeno, mediji iz Crne Gore javljaju da se tri crnogorska državljanina nalaze među zarobljenim bivšim pripadnicima formacija Islamske države u Siriji.

Prema informacijama koje je Pobjeda istraživala unutar tri neformalne verske humanitarne organizacije iz Sandžaka i sa Kosova, među zarobljenim bivšim pripadnicima Islamske države u Siriji su Podgoričanin  D. A. i F. O. i A. O. iz Bara.

List navodi da je za izvesno da su D.A. zarobile oružane snage pod Asadovom kontrolom o čemu su diplomatskim kanalima svojevremeno obavešteni nadležni državni organi.

 Ko je zarobio dvojicu Barana ne zna se pouzdano ali se u evidencijama takozvanih balkanskih misionara koji su u Siriji boravili desetak dana do 5. februara, pominju se oba imena. Pobjeda navodi da se u ovim evidencijama poklapa prezime samo jednog od crnogorskih državljana.

List navodi da su kontroverzna saznanja o tome ko ih je zarobio. Pominju se, pored kurdskih milicija u afrimskoj provinciji i takozvana oslobodilačka vojska koja je u ratu sa regularnom sirijskom armijom, kao i oružana frakcija Hezbolaha, piše Pobjeda.

Podgorički dnevnik piše da prema dokumentaciji neformalne humanitarne organizacije koju vodi kontroverzna Elma Đ, u zarobljeništvu su, pored navedenih, još dva crnogorska državljanina, čije su porodice odselile u Bosnu, pa su oni “pridodani bosanskom kontingentu zarobljenika, jer su tako zahtevali njihovi roditelji”.

Slično je i sa trojicom nestalih, od kojih su se dvojica, do pre pola godine, oglašavali povremeno posredstvom društvenih mreža sa prilično jasnim porukama da su zbog dubokog razočarenja u celi koncept takozvane Islamske države dezertirali.

Elma tvrdi da su oni, negdje, na teritoriji Libije i čekaju priliku da se morskim koridorom domognu Italije, a odatle je sve mnogo lakše, piše Pobjeda.

Ostale vijesti