Banjaluka: Ko kupuje ovo? (FOTO)

Dok veliki broj građana jedva sastavlja kraj s krajem i kupuje najosnovnije stvari pojedini tržni centri mogu se pohvaliti vrlo unosnom robom koja nije za svačiji džep.

Banjaluka: Ko kupuje ovo? (FOTO) Foto: Mondo.ba/Čitalac

Da je upravo tako potvrđuje fotka našeg čitaoca koji je u jednom banjalučkom tržnom centru "ulovio" poznati francuski konjak "Luj XIII" čija je cijena prava "sitnica" - 4.999 KM.

Da ovaj kapitalac nije usamljen među alkoholnom "elitom" pobrinula se i jedna boca burbon viskija "Džimi bim" po cijeni od 1.700 KM.

Sve ove informacije ne bi ni bile posebna novost, ali zbog činice da živimo u BiH gdje za ovako jednu luksuznu bocu treba izdvojiti oko šest prosječnih plata opravdano se postavlja pitanje ko može sebi da priušti skupocjene stvari.

Siniša Davidović, direktor prodaje u kompaniji "Frutela Group" iz Banjaluke, čija je osnovna djelatnost između ostalog trgovina i distribucija alkoholnih i bezalkoholnih pića, rekao je za Mondo da u svojoj ponudi imaju konjak "Paradis Imperial" koji košta oko dvije hiljade KM.

"Samo nekoliko flaša ovog pića se proda tokom godine, najčešće prilikom većih manifestacija i otvaranja velikih centara. Naše tržište je malo i većina sebi ne može ovako nešto da priušti", rekao nam je kratko Davidović.

U banjalučkim klubovima kažu da se od najskupljih pića najčešće prodaju votka "Belvedere" i šampanjac "Moet i Šandon" po cijeni od oko 200 KM.

"Gosti sa dubljim džepom preferiraju i viski 'Džek Danijels', čija cijena, za flašu, iznosi 160 maraka i često se naručuje. Naši ljudi veoma rijetko naručuju ova pića, najčešće je riječ o gastarbajterima i strancima koji dolaze za Novu godinu i tokom ljeta", rekao nam je menadžer jednog banjalučkog kluba.

Iz izvora bliskih carinskoj službi saznajemo da se od skupih pića uvoze i šampanjci "Dom perinjon" i "Moet", dok je među popularnim i votka "Belvedere".

Na uvoz piva i alkoholnih pića u BiH je prošle godine potrošeno blizu 200 miliona KM. Najviše je uvezeno piva u vrijednosti oko 121 milion KM, potvrđeno je za Mondo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dalje slijede razna vina, kojih je uvezeno u vrijednosti oko 33 miliona KM, te ostala alkoholna pića kao što su rakije, likeri i slično.

LUJ XIII

Jedan od najskupljih konjaka na svijetu prаvi se od mješаvinа više sorti grožđа i u buretu morа dа odstoji između četrdeset i sto godinа. Sipa se posebno izrаđene kristаlne boce u bаroknom stilu i nikad se ne zna koliko boca će biti pušteno u prodaju - ta informacija čuva se kao strogа poslovnа tаjnа. Rаzličiti brendovi „Remi Mаrten” konjаkа veomа su trаženi u Aziji, a Irska i SAD su trenutno najveća tržišta ovog luksuznog pića.

Ostale vijesti