''Dramatično promijeniti prioritete u BiH''

Autor:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je potrebno dramatično promijeniti prioritete, jer će samo tako BiH biti bliža EU.

0
A- A A+

"Ključ je da se narednih osam godina donosioci odluka posvete razvoju i napretku zemlje, a da druga pitanja, koja su do sada bila svakodnevnica, skinemo s liste prioriteta", istakao je Šarović na Ekonomskom forumu u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, napredak je jedini ključ za rješavanje svih nesporazuma u BiH, a siromaštvo usložljava sva pitanja u zemlji, te cijeli region gura u nazadak.

Šarović je naglasio da povećanje konkurentnosti BiH zavisi od saradnje na svim nivoima vlasti, te dodao da se u javnosti često uljepšava slika ekonomije BiH.

"Ekonomski pokazatelji jesu solidni, ali to ne smije da nas zavarava, jer BiH, ali i cijeli region, ne napreduju dovoljno brzo", rekao je Šarović.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da, ukoliko BiH želi vidljiv napredak, svako treba da radi svoj posao i daje od sebe najbolje što može, naglasivši da zaduženja u zemlji moraju biti ciljana.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje danas Drugi ekonomski forum, na kojem je ključna tema razvoj i konkurentnost zemalja u regionu, a okupio je predstavnike izvršne vlasti, privrednike, te akademske zajednice BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Teme foruma su i javno-privatno partnerstvo u funkciji podrške infrastrukturnim projektima, vladavina prava i pravna sigurnost kao osnova za investicije i razvoj, te akreditacije visokoškolskih institucija kao uslov konkurentske prednosti na tržištu rada.

Ostale vijesti