Nesuglasice u EU povodom proširenja na Balkan

Autor:

Države EU iskazale su danas duboko podijeljene stavove u vezi sa planom o članstvu balkanskih država u evropskom bloku, a pojedine zemlje upozorile su da bi Rusija mogla da iskoristi situaciju ako se proces prijema ne ubrza.

0
A- A A+
eu, evropska unija, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Bugarski premijer Bojko Borisov upozorio je da je "sad ili nikad" za širenje EU na području Balkana.

Unija je prošle sedmice objavila novu strategiju za taj region, sa mogućnošću da neke države budu primljene do 2025. godine, uz insistiranje da prvo moraju da riješe granične sporove, podsjeća agencija AFP.

"Ako ne bude proširenja sada, neće biti drugog vremena za proširenje", rekao je Borisov, čija je zemlja trenutno predsjedavajuća EU.

On je dodao da Kina, Rusija i Turska imaju planove za ovaj region i da će "krenuti danas".

Ministri spoljnih poslova zemalja EU razgovaraju danas o strategiji za Balkan u Sofiji, a nacionalni lideri će formalno usvojiti plan na specijalnom samitu u Sofiji u maju.

''Usvojeno svako slovo, zarez i rečenica''

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je cilj za 2025. godinu postavljen "veoma daleko" za Crnu Goru i Srbiju i ponovio upozorenje Borisova da spoljni igrači stupaju u akciju.

"Očigledno je da SAD imaju srategiju za zapadni Balkan, Rusija ima strategiju za zapadni Balkan, Turska ima strategiju za zapadni Balkan - samo je EU ekstremno spora", rekao je mađarski zvaničnik.

On je dodao da će EU biti pobjednik bez obzira na strategije ukoliko ozbiljno shvati ovo pitanje i da treba postupati mnogo brže.

Vigemark predstavio Strategiju proširenja EU

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec rekao je da "nije realno" razmišljanje da će Srbija i Crna Gora biti spremne za članstvo do 2025. godine.

"Slovenija je imala 20 godina dijaloga sa Hrvatskom za pronalaženje rješenja za granicu između Slovenije i Hrvatske, a isto je sa Hrvatskom i Srbijom: 26 godina", rekao je Erjavec.

On je rekao da smatra da nije moguće da taj uslov bude ispunjen do 2025. godine i da to "može biti problem za proširenje EU i za zapadni Balkan".

Ostale vijesti