Šamac: Od stajskog đubriva proizvode....

Autor:

...struju!

0
A- A A+
krave, farma, Spreča Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Jedina biogasna elektrana u Srpskoj, ali i BiH dnevno proizvede jedan megavat struje, a nalazi se na teritoriji opštine Šamac.

Elektrana radi već godinu dana, priključena je na mrežu Eleketroprivrede Srpske, a kao gorivo koristi stajsko đubrivo, uglavnom sa farme vlasnika elektrane Gorana Mitrovića.

Elektrana radi na 100 odsto kapaciteta . Znači, na maksimalnoj smo proizvodnji. Poslije godinu dana mogu da kažem da je jedan od projekata koji sam ja radio da je solidno i isplativ“, rekao je za ATV Goran Mitrović, vlasnik biogasne elektrane „Bufalo enerdži“.

"Hobit kućica" nadomak Banjaluke!

Projekat su podržale institucije Srpske. A postrojenje je obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Uvjeren sam da će slijedom ove proizvodnje i ove elektrane nastati u budućnosti još neke nove elektrane. Mi svakako negdje 2020.godine trebamo raditi novi akcioni plan podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali mislim da je prije toga moguće djelovati u funkciji dalje podrške i ovom projektu u pogledu razvoja kapaciteta“, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske

Mitrović planira da prošitri elektranu. Uslova za to, kaže, itekako ima, jer kao pogonsko gorivo može da se koristi i bio i životinjski otpad. Sve to je od neprocjenjive koristi u zaštiti životne sredine.

Postajemo zemlja vjetrenjača

Ostale vijesti