• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogerini optimista:Sporazum o Kosovu do kraja 2019

Autor mondo.rs

Beograd i Priština mogu da postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom da Vučić i Tači već razgovoraju o tom pitanju, kaže šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

"Ja sam realnI optimista da će to doneti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine", rekla je Mogerini.

Borba protiv terorizma

Tokom razgovora u delu sastanka na kojem su ministri zemalja članica EU razgovarali s ministrima zemlja kandidata razmotrena su pitanja jačanja saradnje u oblasti bezbednosti, a fokus je, prema rečima Mogerini, bio na borbi protiv terorizma i radikalizacije, kao i na razmeni informacija povratnicima sa stranih ratišta i zajedničkom poslu u evropskim misijama širom sveta. "Istovremeno, informisali smo zemlje kandidate o poslu koji se unutar EU obavlja u oblasti evropske bezbednosti. Važno je za zemlje kandidate da budu svesne ovog važnog zajedničkog rada jer su i same izrazile želju da budu deo naše Unije", zaključila je šefica EU diplomatije.

Ona je sa neormalnog sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Sofiji poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji su, kaže, ušli u razgovore o sporazumu koji bi rešio pitanje normalizacije odnosa.

"To bi definitivno bila kvalitativna promena i promena situacije za obe strane, ali i za region", primetila je Mogerini.

Ona je sa neformalnog sastanka u Sofiji, kojem su pored ministra spoljnih poslova zemlja članica EU prisustvovali i ministri zemalja kandidata, poručila da su bilateralna pitanja uvek osetljiva u očima javnog mnjenja sa obe strane i da je to tako svuda u svetu.

"Potrebno je političko liderstvo, hrabrost, odlučnost i vizija šta je bolje za građane. Mislim da imamo dobru šansu povezujući ovakve ohrabrujuće korake sa perspektivom koja će definitivno doneti dobrobit celom regionu", izjavila je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je dvodnevni sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima evropske 28-ce, kada je Zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procena Strategije za proširenje kao i podrška činjenici da pod bugarskim predsedavanjem postoji prostor za napredak celog regiona.

"Datum 2025. godine jeste realističan i moguća perspektiva, a ne cilj, ne samo za dve zemlje koje trenutno pregovaraju već i za druge koje bi mogle da počnu pregovore", poručila je šefica EU diplomatije.

Mogerini je istakla da je na Savetu EU videla "jasno jedinstvo u podršci poslu koji bi garantovao perspektivu zajedničke budućnosti unutra EU partnerima u regionu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE