• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Ništa od diferencijalne stope PDV-a

Autor mondo.ba

UIO BiH izradila je prednacrt Zakona o PDV-u. Prema tom prednacrtu nema povećanja PDV-a, ali ni uvođenja diferencijalne stope ovog poreza. Samo je, bar u ovoj fazi, usklađen sa evropskom direktivom, suštinskih izmjena nema.

 BiH: Ništa od diferencijalne stope PDV-a Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Zakon o PDV na snazi je od 2006. godine, 12 godina kasnije UIO je uskladio Zakon sa evropskim zakonodavstvom i proslijedio prednacrt državnom i entitetskim ministarstvima finansija.

"Mi smo po pitanju stopa ostavili jedinstvenu stopu koja iznosi 17% kao i do sada, po pitanju rokova ostali su isti rokovi kao i u do sadašnjem zakonu", kaže Ratko Kovačević, UIO BiH za N1.

Ekonomista Aleksandar Stojanović je učestvovao u izradi sadašnjeg zakona. Kaže zakon je ispunio zadatak, da stvori jedinstveno tržište i napuni budžete.

"Samo dvije zemlje u Evropi koje imaju jednu stopu su Danska i BiH. E to je sa socijalnog aspekta, sa aspekta socijalnih ciljeva nedopustivo da vam osnovne namirnice budu oporezovane kao i luksuzni proizvodi", smatra Stojanović.

Srbija ima dvije stope. Opštu od 20%, i posebnu od 10%. Ona se odnosi između ostalog na hljeb i pekarske proizvode, lijekove, udžbenike ogrev, prevoz putnika.

Hrvatska tri. Opštu od 25%. Stopu od 5% koja se kao i u Srbiji odnosi na osnovne životne namirnice. I stopu od 13%, a odnosi se npr. na usluge smještaja u hotelima, sjedalice za djecu, te neke vrste hrane za bebe, ulaznice na koncerte te isporuku električne energije.

Uvođenje ovakvog principa u BiH, smatra Stojanović ne bi bilo jednostavno.

"Ako se uvede diferencirana stopa, niko vam ne garantuje da će se sutra cijene tih proizvoda smanjiti", ističe Stojanović.

Ipak, tokom godina bilo je različitih prijedloga. Iz Instituta za razvoj mladih Kult pokrenuli su inicijativu da se malim privrednicima omogući da PDV plaćaju na kraju mjeseca umjesto 10. kao sada, ali i da se smanji kamata na PDV koji nije plaćen na vrijeme sa 0,04, na 0,02.

"Privrednici plaćaju PDV nakon što izdaju fakturu bez obzira što po nekoliko mjeseci, godina ili nikada ne naplate tu fakuturu od svog kupca. Ono što je paradoksalno da privrednici radije podižu kredite kod komercijalnih banaka i plaćaju te kamate, nego ovu od 0,04% koju bi plaćali u slučaju kašnjenja sa PDV", tvrdi Ajka Rovčanin.

Nema preciznog termina kada će novi zakon doći do parlamentaraca BiH koji treba da donesu konačnu odluku.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE