Banjalučanka začine "spakovala" u bombone

Danijela Jakšić-Ristić pravi nesvakidašnje bombone koje jačaju imunitet i ublažavaju bolove u grlu.

0
A- A A+
bombone Foto: Mondo.ba

Interesovanje za začinskim biljem i njegovim blagodetima kod sagovornice Mondo portala javilo se još u djetinjstvu.

"Krivac" za to je njena baka koja je bila veliki poznavalac prirode kao i ljekovitih svojstava pojedinih biljaka pa je to prenijela i na svoju unuku.

"Liječenje biljem nije ništa novo, a u posljednje vrijeme ljudi se sve više vraćaju tome. Zbog znanja koje mi je baka ostavila u "amanet", dostupnosti biljaka iz cijelog svijeta i znatiželje došla sam na ideju da napravim nešto zdravo", kaže na početku razgovora za MONDO Danijela.

Ideja joj je bila da napravi bombonu koja liječi sve. Osnovni sastojci Zdravobona su šećer, đumbir, karanfilić, cejlonski cimet, kurkuma, anis, a za "hrabrije" postoje i bombone sa dodatkom čili paprike.

"Ukoliko se informišete o sastojcima Zdravobona vidjećete koliko su korisni. Samo cejlonski cimet liječi veliki broj bolesti, a o ostalim i da ne pričam", rekla je ova Banjalučanka i dodala da su bombone prvenstveno namijenjene za grlo i imunitet.

Izradom ovih zdravih "bombica" Danijela se bavi oko dvije godine. Prvi korisnici su bili ukućani i prijatelji i nije joj bila namjera da promoviše Zdravobon. Međutim, reklama od usta do usta učinila je svoje i prezadovoljni korisnici samo su se vraćali po još koju kesicu.

"Reakcije su i više nego pozitivne, čak i kod djece što mi predstavlja posebno zadovoljstvo i daje snagu da ih pravim i dalje", rekla je Danijela i istakla da joj nije osnovni motiv materijalna dobit.

bombone Foto: mondo.ba

"Sam postupak je jako zahtijevan i komplikovan, sve je ručni rad. Za izradu dvije, tri vrećice bombona treba oko skoro sat vremena, a da ne govorim o postupku topljena šećera koji traži visoku temeraturu i druge posebne uslove", kaže naša sagovornica.

Cijena pakovanja od 150 gr (30-ak bombona) je 5 KM i za sada joj nije u planu proširenje proizvodnje.

"Budući da sam zaposlena i majka imam malo slobodnog vremena, a pravljenje ovih bombonica u većim količinama praktično je nemoguće bez industrijskih mašina, ja sam zadovoljna postojećim narudžbama", rekla nam je Danijela na kraju razgovora.

Nekoliko najsrećnijih čitaoca našeg portala nagradićemo kesicom Zdravobona na Mondo Facebook stranici, a ukoliko želite da naručite zdrave "bombice" javite se Danijeli na broj telefona 065/894-772.

Začini umjesto lijekova

Ostale vijesti