Kakav je kreditni rejting BiH?

Autor:

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Modis investitors servis" potvrdila je kreditni rejting BiH "B3 sa stabilnim izgledima", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

0
A- A A+
Feninzi, feninga, Kovanice, KM, Marke, Konvertibilne marke, Foto: MONDO/Samir Cacan

U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije "Modis" ističu stabilan ekonomski rast BiH, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH.

Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i sa relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi, te dodaju da trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i sprovođenju odluka, a da to posebno utiče na sprovođenje dogovorenog programa reformi.

Ocjena "stabilnih izgleda" zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uslove, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda za povoljno spoljno finansiranje koje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno sprovođenje Reformske agende.

"Modis" očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi sa EU integracijama, naročito u svjetlu nedavno objavljene strategije Evropske komisije za zapadni Balkan, navodi se u saopštenju.

Ostale vijesti