Pumpe na svakom kilometru i knjige na točkovima

Autor:

Šta piše jutrošnja štampa pročitajte u najnovijem brifingu na Mondu.

Pumpe na svakom kilometru i knjige na točkovima Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Od Banjaluke do Gradiške ima 30 pumpi

"Od Gradiške do Banjaluke na 50 kilometara ima čak 30 pumpi što ukazuje na činjenicu da se (naftaški) biznis isplati", rekao je Đorđe Krčmar, predsjedavajući Komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.

Ova komisija je juče u oba doma parlamenta uputila inicijativu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da u saradnji sa nadležnim entitetskim institucijama utvrdi kolike su maloprodajne marže distributera nafte na goriva te da nakon toga pronađu mogućnost da dodatni nameti, odnosno povećana cijena nafte i naftnih derivata padnu na leđa distributera a ne samo građana BiH, pišu ''Nezavisne''.

Predlagači inicijative iz Nezavisnog bloka kažu da distributeri zarađuju mnogo na maržama koje su veće nego u razvijenim evropskim zemljama da bi BiH i njeni entiteti trebalo da ograniče marže kako bi olakšali građanima BiH koji su najviše pogođeni rastom cijena nafte.

Od 1. februara otkad je na snagu stupio set zakona o akcizama povećanu su cijene goriva čak do 25 feninga.

Poslanici kažu da da je u BiH zarada po litri goriva 60 feninga što je čak 35 odsto dok je npr. u Hrvatskoj 20 posto.

Askeri ''dobri'' sa vehabijama

Bezbjednosni izvještaj o djelovanju "Srbske časti" i "Askera" kao i procjena opasnosti koju te organizacije predstavljaju za mir i bezbjednost do kraja sedmice trebalo bi da budu dostavljeni Parlamentu BiH, saznaje "EuroBlic".

Navodi se da izvještaj o bezbjednosnoj situaciji govori da Srbska čast zvanično nije registrovana kao nevladnina organizacija ili udruženje u RS ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Askere zaključak je da se radi o organizaciji sa "snažnim vehabijskim uticajem".

Bibliobus od septembra vozi knjige u sve dijelove Banjaluke

Pokretna biblioteka sa 5.000 naslova obilaziće ubuduće banjalučka naselja, zbog čega će biti ugašena odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke po gradu.

Direktorka NUBRS Ljiljana Petrović od septembra je najavila uvođeje nove usluge - bibliobusa sa raznovrsnim sadržajima koji će pokrivati teritoriju Banjaluke i zbog čega će uskoro biti zatvorena odjeljenja biblioteke na Starčevici i u Obilićevu zajedno sa Američkom kutkom. 

"Biblioteka na točkovima sa velikim brojem knjiga, pristupom internetu i mnogo propratnih sadržaja primjenjuje se u mnogim zemljama u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, a ovo će biti prvi bibliobus u BiH. Prostor je takav da se građani mogu zadržavati, prelistavati novine, iznajmljivati i vraćati knjige", pojasnila je ona za ''EuroBlic''.

Za Američki kutak biće pronađena nova lokacija, a dječije odjeljenje biblioteke iz Borika biće preseljeno u zgradu biblioteke u centru grada.

Vozio novinare kod Trampa, imao oružje

Vozač kombija koji je prevozio novinare koji prate američkog predsjednika Donalda Trampa u ponedjeljak je uhapšen nakon što su tajne službe tokom sigurnosnog pregleda pronašle oružje u njegovoj torbi prije no što je vozilo trebalo otputovati na imanje američkog predsjednika na Floridi.

Tajne službe su u saopštenju objavile kako time niko nije doveden u opasnost.

Vozač je novinarima rekao da je zaboravio staviti svoje lično oružje u drugo vozilo. On i tri ostala vozača kombija koji prevoze novinare zamijenjeni su prije nego su se vozila odvezla na imanje Mar-a-Lago gdje su se pridružila predsjedničkom konvoju, prenose svjetske agencije.

Tagovi:

Ostale vijesti