Ivanić pisao Dodiku: Nemate tačne informacije

Autor:

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je danas pismo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku u vezi sa održavanjem vojne vježbe NATO-a u kojoj bi navodno trebalo da se koristi municija sa osiromašenim uranijumom.

1
A- A A+
Mladen Ivanić Foto: Vedran Ševčuk/mondo.ba

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dobilo službeno obavještenje od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu. Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana", naveo je Ivanić.

Tvrdi da i sam, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatra neprihvatljivom upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.

"Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Takođe, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe", navodi Ivanić.

U pismu on otkriva i informacije dobijene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M  događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“).

"U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika OS BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane BiH", navodi Ivanić.

Ostale vijesti