Crnadak: MIP ne radi protiv interesa Srpske

Autor:

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da Ministarstvo inostranih poslova BiH ne radi protiv interesa Republike Srpske i apelovao da političari budu odgovorni prema javnosti i vode normalnu političku borbu.

0
A- A A+
igor crnadak, crnadak Foto: Mondo/Vedran Ševčuk


Crnadak je naglasio da je broj Srba u MIP-u BiH i na rukovodećim mjestima i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima koje im pripadaju mnogo veći od kada je stupio na dužnost ministra, te naveo da je lično u Banjaluci organizovao nekoliko velikih međunarodnih događaja, a da SNSD prethodno nije nijedan.

Komentarišući zaključke Privremene istražne komisije Doma naroda parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH, Crnadak je najavio da će MIP iduće sedmice toj komisiji uputiti određene odgovore, odnosno komentare.

"Želim da zahvalim svim članovima komisije za profesionalan pristup i korektnu saradnju, i nadam se da je doprinos MIP-a u smislu vrlo obimnog materijala i našeg prisustva na jednoj od sjednica na kojoj smo odgovarali na brojna pitanja, i da im je to pomoglo u radu", rekao je Crnadak novinarima na sarajevskom aerodromu, po povratku iz Katara.

Osvrćući se na izjave koje je prethodnih dana o njegovom i radu MIP-a BiH dala predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, Crnadak je rekao da su oboje na odgovornim pozicijama i da treba da pokažu više odgovornosti prema javnosti.

On ističe da treba voditi normalnu političku borbu, jer ono što će se desiti u oktobru jesu izbori, a ne borba na život ili smrt.

"Mislim da to javnost od nas očekuje", smatra Crnadak.

Crnadak ističe da je zaprepašćen što Cvijanovićeva imenovanja ambasadora stavlja na račun MIP-a BiH i njega lično.

"Ona je bila kandidat za člana Predsjedništva BiH i mislio sam da joj je poznato da je to nadležnost Predsjedništva BiH. MIP i ministar nemaju nikave veze sa imenovanjima ambasadora, jer je naš prvi kontakt sa novoimenovanim ambasadorima onda kada nas Predsjedništvo BiH obavijesti o tome ko je imenovan, kada se upućuje zahtjeva za agreman u zemlju u koju je imenovan i kada počinju pripreme tog ambasadora za odlazak", naveo je Crnadak.

On tvrdi da nije zaposlio brata svog šefa kabineta u Ambasadi u Kanadi i da je riječ o osobi koja radi u MIP-u već 12 godina.

Crnadak nije dozvolio da mu novinari postavljaju pitanja, pravdajući se činjenicom da je tri dana bio službeno odsutan iz BiH.

Tagovi:

Ostale vijesti