• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO istražuje: Ko su "izdajnici" u bh. fudbalu?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Poseban slučaj fudbalskih transfera je ako klub dovodi igrača iz redova gradskog ili drugog rivalskog sastava, pa takvi igrači nerijetko i u novom i u starom klubu postaju omraženi kod najvatrenijih navijača.

 Premijer liga BiH Borac Krupa igrači koji su igrali za gradske rivale Željezničar Sarajevo Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Širom svijeta svakog ljeta i zime dogode se milioni transfera, potroše se ogromne svote novca, a oči fudbalske javnosti na pauzi između dva prvenstva ili na polusezoni uprte su u igrače koji mijenjaju sredinu i započinju novu epizodu u svom životu.

Ipak, poseban slučaj tokom fudbalske "pijace" predstavljaju igrači koji pojačavaju redove gradskog rivala ili nekog drugog omraženog sastava, zbog čega se često nađi na udaru, kako navijača starog, tako i pristalica novog kluba.

Iako u Premijer ligi BiH transferi nisu ni približno bučni kao u najjačim evropskim ligama, ponekad se desi neki odlazak/dolazak o kojem se piše danima, kao što je npr. nedavno bio slučaj sa prelaskom Gorana Galešića iz Borca u redove Krupe.

MONDO je istražio koji su to igrači u bh. fudbalu koji su igrali u redovima dva gradska rivala. Komšije iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara u svojim sastavima imaju nekoliko takvih fudbalera.

BORAC - KRUPA

Već pomenuti Galešić svakako je najreprezentativniji primjer.

Kada se u ljeto prošle godine vratio iz "pečalbe" na banjalučki Gradski stadion, malo ko je mogao zamisliti da će nakon samo nekoliko mjeseci, poslije velikih obrta, dogovora, pregovora i kontroverzi, preći u redove tima iz Krupe na Vrbasu.

Hoće li Galešić igrati protiv "svog" Borca?

Po dolasku u kanjon Tijesno, Galešić je izjavio kako se praktično vratio kući, s obzirom da su mu roditelji upravo iz Krupe.

Time je okončana jedna od najvećih transfer sapunica u gradu na Vrbasu u posljednjih nekoliko godina.

Kao jedan od "najnovijih" klubova u Premijer ligi BiH, Krupa je napredujući od nižih rangova fudbala Republike Srpske do bh. elite često angažovala fudbalere sa banjalučke regije, pa stoga ne čudi što u svojim redovima, osim Galešića, ima još nekoliko igrača koji su svojevremeno bili članovi Borca.

Jedan od njih je 23-godišnji Stefan Savić, koji je ponikao u omladinskoj školi "crveno-plavih", te u dva navrata bio prvotimac Borca, a zatim Krupe.

Jedno vrijeme proveo je i na pozajmici u Slobodi iz Mrkonjić Grada, da bi se u zimu 2017. godine vratio u Krupu. 

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Sličan put imao je i Ajdin Redžić, koji je za razliku od Savića prve fudbalske korake načinio u Rudar Prijedoru. Fudbalski put zatim ga je odveo u Borac, a nakon toga i u Krupu. Nikola Dujaković takođe je bio prvo član Borca, pa Krupe, dok je dres oba kluba nosio i Lazar Marjanović.

I sam trener Krupljana Slobodan Starčević prije nego što je sjeo na klupu Krupe jedno vrijeme proveo je radeći kao asistent, pa šef stručnog štaba, ali i sportski direktor Borca.

Supermarket FK Borac - 2 godine, 60 novih igrača!

Za razliku od komšija iz Krupe na Vrbasu, u redovima Borca trenutno niti jedan fudbaler ranije nije bio član Krupe.

Izvor: MONDO

ŽELJEZNIČAR - SARAJEVO

Prelasci sa "Koševa" na "Grbavicu" i obratno nisu česta pojava, ali ipak jedan takav transfer povremena zna da uzdrma fudbalsko Sarajevo.

Ljubitelji domaćeg fudbala sjetiće se Seada Bučana, koji je direktnim prelaskom iz Sarajeva i Željezničar 2008. godine podigao dosta prašine.  Zanimljivo da je Bučan sa oba kluba bio šampion BiH.

Njegovim stopama išao je i Albin Pelak, da bi posljednji igrač koji je direktno iz jednog sarajevskog kluba prešao u drugi je Edin Dudo.

Dres oba sarajevska kluba ranije su nosili još Faruk Ihtijarević, Mirza Mešić, Irfan Fejzić, Emir Hadžić i Admir Raščić, a potonja dva su, zanimljivo, nastupali i za treći sarajevski klub - Olimpik. 

Kada su trenutni sastavi u pitanju, "jedinicama" oba kluba prvi fudbalski posao bio je na "suprotnoj" strani Sarajeva.

Golman Sarajeva Adi Adilović ponikao je na "Grbavici", odakle je otišao 2004. godine. Osam godina kasnije postao je član "bordo" tima, da bi, kao i Hadžić, u međuvremenu nosio i dres sarajevskih "vukova" sa "Otoke".

Obrnuta situacija je sa čuvarom mreže Željezničara Irfanom Fejzićem, koji je karijeru počeo na "Koševu", da bi nakon brojnih promjena klubova početkom 2016. godine iz Olimpika došao u plavi dio Sarajeva.

ZRINJSKI - VELEŽ

S obzirom da ne nastupaju u Premijer ligi BiH, a i da među ovim klubovima vlada velika netrpeljivost, fudbaleri Veleža nisu pretjerano "interesantni" aktuelnom šampionu BiH Zrinjskom, pa je tako u redovima "plemića" samo jedan fudbaler koji je ranije nosio i dres "rođenih" - Haris Handžić.

S druge strane, u redovima federalnog prvoligaša iz "Vrapčića", jedino je mladi napadač Ildar Klarić ponikao u redovima gradskog rivala Zrinjskog, za koji je nastupao do 2015. godine.

OSTALE TRANSFER "BOMBE"

Transferi u klubove koji nisu gradski, ali jesu veliki rivali po nekoj drugoj osnovi, takođe su znali obilježiti brojne prelazne rokove.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

 Tako je npr. odlazak Nemanje Bilbijeiz Borca u Sarajevo teško pao navijačima u Banjaluci, koji mu ovakvu vrstu izdaje nikada nisu oprostili. Slična situacija desila se i nedavno kada je Stojan Vranješ pojačao Željezničar.

Takođe, i odlasci iz Sarajeva u hercegovačke klubove, prije svih Zrinjski i Široki Brijeg, stvaraju dodatni animozitet među pristalicama ovih klubova.

Doskorašnji fudbaler Željezničara i legenda ovog kluba Samir Bekrić prije par dana pojačao je redove Zrinjskog, što je poprilično odjeknulo na "Grbavici".

Slična reakcija navijača sarajevskih "plavih" viđena je kada je Srđan Stanić prešao na stadion "Pod Bijelim brijegom".

Svakako, fudbaleri, nerijetko i njihovi menadžeri, odlučuju kojoj će se strani privoljeti, tako da ni odlasci u redove nekada mrskih rivala, iz finansijske ili neke druge koristi, nisu nepoznanica u bh. fudbalu.

Takvih transfera je bilo, a biće sigurno će ih biti i ubuduće...

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC