Novi helikopter od 9,4 miliona KM stiže u junu

Autor:

Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, za koji se Vlada Republike Srpske krajem prošle godine zadužila za 9,4 miliona KM, u Republiku Srpsku stići će početkom juna.

3
A- A A+

Razlog tome je obuka posade Helikopterskog servisa RS u Italiji gdje je helikopter i kupljen. Mehaničari i piloti su, kako je i definisano milionskim ugovorom, trenutno u Italiji gdje su ovih dana započeli treninzi.

„Na obuci smo, u Italiji. Sve završavamo u skladu sa ugovorom koji je potpisan“, potvrdio je direktor Helikopterskog servira RS Boban Kusturić, piše Capital.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu je stigla samo ponuda italijanske firme “Leonardo”, a Vlada Republike Srpske nije gubila vrijeme pa je već 17. avgusta usvojila informaciju o dugoročnom kreditu.

„Ministarstvo finansija RS sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banjaluka. Ministar finansija Zoran Tegeltija ovlašćen je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,4 miliona KM“, saopšteno je tada iz Biroa za odnose s javnošću Vlade.

Kredit na šest godina za novi helikopter

Tada je navedeno da je rok za otplatu kredita šest godina, sa trogodišnjim „grejs“ periodom. Građani Republike Srpske ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.

Višenamjenski helikopter, kako je tada kazao Kusturić, biće korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u sklopu tendera je i oprema za gašenje požara, zatim za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Helikopterski servis, istakao je, dostupan je 24 časa dnevno. Osim što prevoze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministre u Vladi RS, piloti su obavili i nekoliko stotina medicinskih evakuacija.

Servis ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je star 30 godina.

Da je Helikopterski servis, o trošku građana RS, dostupan 24 časa svjedoči i podatak da je jedan od helikoptera na novogodišnji koncert u Banjaluku dovezao pjevačicu Svetlanu Ražnatović.

Iz Helikopterskog servisa saopšteno da se pjevačica jeste vozila u njihovom helikopteru, ali ne iz Srbije već iznad Banjaluke.

Helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske nisu imali nijedan registrovan prekogranični let 31. decembra 2017. godine, te s toga nisu tačne tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je helikopterom ovog servisa iz Srbije u Srpsku doputovala pjevačica Svetlana Ražnatović.

"Snimak koji je izazvao ove tvrdnje, a koji je Ražnatovićeva emitovala na društevim mrežama, napravljen je iznad Banjaluke. Let je realizovan u okviru trenažnog leta posade Helikopterskog servisa na području Banjaluke i jedini je koji je posada imala taj i naredni dan, 1. januara 2018. godine", saopšteno je iz Helikopterskog servisa Srpske.

U saopštenju se navodi da je let realizovan u znak zahvalnosti Ražnatovićevoj za humani gest koji je najavila, a riječ je o njenoj odluci da dio prihoda od novogodišnjeg koncerta u Banjaluci uplati u humanitarne svrhe.

Ostale vijesti