Koza Roga ojarila 12, Tramp bi naoružao nastavnike

Autor:

U današnjem brifingu čitajte: ko najviše gine u saobraćajnim nesrećama, zašto još uvijek neće biti srušene ''naplatne kućice'', te zašto je jedan domaći ponosan na svoju kozu.

Koza Roga ojarila 12, Tramp bi naoružao nastavnike Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

MLADI GINU U SAOBRAĆAJU

Kategorije sa najvećim javnim rizikom stradanja u saobraćaju u 2017. godini u Republici Srpskoj su mladi, potvrdio je za "Nezavisne" Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, javni rizik je broj poginulih na 100.000 stanovnika, a oni su na osnovu podataka po starosnoj strukturi Republičkog zavoda za statistiku podijelili broj poginulih, teško povrijeđenih te tako potvrdili ranije pretpostavke da su to najugroženije kategorije. U prošloj godini na drumovima Republike Srpske život u saobraćajnim nesrećama izgubilo je 115 osoba, dok ih je godinu dana ranije bilo 15 više - 130.

Od ovog broja lani je život izgubilo sedam mladih od 18 do 21 godine, 48 njih je zadobilo teške tjelesne povrede, dok ih je 239 prošlo sa lakšim tjelesnim povredama. 

"Ponavlja se iz godine u godinu da su sa najvećim javnim rizikom stradanja u saobraćaju upravo mladi od 18 do 21 godine, a sljedeća kategorija su mladi od 27 do 30 godina", rekao je Radović. Dodaje da se kao naredna kategorija pojavljuju stariji od 60 godina, što je široka kategorija, ali da su to uglavnom ljudi od 61 do 70 godina i više od 70.

"Kada se sve to razdvoji, onda definitivno dolazimo do podatka da su druga kategorija sa najvećim javnim rizikom stradanja u saobraćaju mladi od 21 do 30 godina, a prva i najugroženija kategorija su mladi od 18 do 21 godine. Kad sve to saberemo, mladi od 18 do 30 godina najviše stradaju u saobraćaju", zaključuje Radović.

KUĆICE ĆE JOŠ TRAJATI

Svi koji su očekivali da će naplatne kućice u Glamočanima, po naredbi Republičke inspekcije "Putevima RS”, biti uklonjene za mjesec i po dana, prevarili su se, objavila je sinoć ATV

Zbog onoga što im je naloženo, "Putevi” su se žalili Ministarstvu saobraćaja i veza. Sada nema druge nego ispoštovati zakon, tačnije, žalbeni rok. 

"Ministarstvo saobraćaja i veza zatražilo je od Republičke uprave za inspekcijske poslove dostavaljanje prepisa dokumentacije, te će po prijemu iste razmatrati dostavljenu žalbu. Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, rok za rješavanje po izjavljenoj žalbi je 60 dana”, ističu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Po svemu sudeći, prašnjave i blatnjave kućice smetaće barem još dva mjeseca. I ugrožavati saobraćaj.

Ono što je zamišljeno kao mjesto za naplatu putarine, postalo je crna tačka na potezu od Banjaluke do Gradiške. Kućice su, na pogrešnom mjestu, napravljene prije pet godina, a u posljednje tri u njih se zabilo 48 vozača. Dva slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

Iz Puteva Srpske, kratko, saopštavaju da je izbor izvođača koji bi trebalo da uklanja sporne kućice još u toku iako su ranije objavili da je odabrana kompanija koja će odraditi taj posao

12 LIJEVČANSKIH JARIĆA

Mladenko Ranisavić iz Rovina u Lijevče polju ponovo na sav glas hvali svoju kozu Rogu koja je ojarila petoro jarića, troje muških i dvoje ženskih, piše EuroBlic.

Ovaj vrijedni domaćin, koji je u lijevčanski kraj tokom rata doselio iz Donjeg Vakufa, kaže da je njegova koza za pet godina ojarila 20 jarića, što je rekordno. Nije mi poznato, kaže Mladenko čiju priču potvrđuju i ostali ukućani i komšije, da je bilo gdje u nekoliko potkozarskih i lijevčanskih opština bilo čija koza nadmašila moju. Obično koza donese na svijet jedno, dva, a u najboljem slučaju tri jareta.

"Kada sam u srijedu ujutro ušao u štalu, sa svih strana okružili su me jarići. Bio sam zbunjen u prvom trenu jer nisam mogao shvatili odakle izlaze. Ojarili su se tokom noći a već ujutro svih petoro je trčkaralo po slami i sisalo. Zdravi su, koza ima dosta mlijeka i siguran sam da će svi preživjeti. Nikada ni jedno jare od moje Roge, kućne hraniteljke, nije uginulo", uvjerava Mladenko okružen znatiželjnim slušaocima koji se smjenjuju u štali, zagledaju jariće i čude se njihovoj brojnosti. 

TRAMP: NAORUŽAJTE NASTAVNIKE

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi naoružavanje profesora moglo spriječiti pucnjave u školama poput one iz prošle sedmice u kojoj je ubijeno najmanje 17 osoba u srednjoj školi na Floridi, prenosi Fena.

Prosvjetni radnik mogao bi spriječiti napad "veoma brzo", kazao je Trump, prenijeli svjetski mediji.

On je iznio taj prijedlog nakon što su se demonstranti i preživjeli masakra od 14. februara obratili njemu da učini nešto kako se takvi zločini ne bi ponovo dešavali.

Tagovi:

Ostale vijesti