• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meša: Džeko je ikona u BiH, skoro kao ja!

Autor mondo.ba

Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine u intervjuu za francuski "Frans fudbal" u hvalospjevima je govorio o kapitenu "zmajeva" i centarforu Rome.

 Mehmed Baždarević, Edin Džeko, Frans fudbal Izvor: MONDO/Samir Cacan

Mehmed Baždarević nikad nije krio da je oduševljen igračkim umijećem, ali i ljudskim kvalitetima Edina Džeke, kapitena BiH i centarfora Rome.

"Na terenu, Džeko je potpuni igrač uprkos njegovoj visini. Kada vidite njegovu visinu, možete da pomislite da nema dobru tehniku. Ali to nije slučaj, Edin je izvrstan tehničar. Koristi mnogo prilika, ali ne igra samo za sebe već i za ekipu. Vrlo rijetko priča, ali kad kaže onda sve 'zvoni'. Takvi su ljudi sa snažnim karakterom. Njega teško možete poremetiti, uvijek je fokusiran na svoj posao", izjavio je Baždarević francuskom "Frans fudbalu".

Prema njegovim riječima, Džeko je lider sa malo riječi, koji je svoj autoritet izgradio ponašanjem na terenu.

"Kad sam vodio BiH, uvijek sam se oslanjao na njega i uvijek je dao maksimum u dresu 'zmajeva'. Nekad se osjećao povrijeđenim, ali je uvijek bio primjer ostalima. Poznajem ga još kao dječaka. Čak je bio blizu dolaska u Sošo, kad je imao 17 godina. Među nama vlada veliko poštovanje. U BiH je ikona, skoro jednako kao i ja", dodao je uz smijeh bivši selektor "zmajeva".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Baždarević je istakao da je kod Džeke još kao sedamnaestogodišnjaka prepoznao veliki talenat, ali nisu svi dijelili njegovo mišljenje.

"Edin mnogo radi na treningu, i to mu je omogućilo da brzo napreduje u Njemačkoj. Ali uvijek je bio pomalo i kritikovan. Uključujući i prvu sezonu u Romi, gdje je bilo vrlo složeno. Tada je rekao da želi biti pobjednik i da će postati jedan od najboljih igrača u rimskom klubu. Sjećam se da sam dao intervju i rekao novinaru: 'Edin Dzeko sljedeće sezone, on će biti najvažniji igrač u Romi' '. Ima povjerenje u sebe i zna za šta je sposoban. Redovno se čujemo telefonom".

Meša je izdvojio kod Džeke još nekoliko važnih osobina - smirenost i optimizam.

"On nikad ne paniči. U BiH, kad je sjedio na klupi, nije se bunio. Obično mi je govorio: 'Dobro je treneru, ne brinite'. Bio je miran i spokojan, uvijek uz osmijeh. Dan kada smo igrali protiv Belgije, bio je uvjeren da ćemo ih dobiti. Rekao sam mu da igramo u Belgiji (2:4) i da su bolji od nas, a on je odgovorio: 'Ne zanima me, pobijedićemo ih'. Na kraju se nasmijao i mislio sam da je u pravu. Njegov optimizam je prešao na druge", zaključio je Baždarević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC