• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametni telefon koji sam upravlja automobilom!

Autor mondo.rs

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svetu koji koristi telefon sa veštačkom inteligencijom za vožnju automobila.

 Pametni telefon koji sam upravlja automobilom! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dvadeset godina nakon filma "Tomorrow never dies" (iz serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu), fikcija je pretvorena u realnost.

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svetu koji koristi telefon sa veštačkom inteligencijom za vožnju automobila.

Projekat "RoadReader" pomera granice tehnologije kompanije Huawei za prepoznavanje objekata i testira sposobnosti učenja, brzinu i performanse njihovih uređaja sa veštačkom inteligencijom.   

Za razliku od ostalih automobila bez vozača, koji samo detektuju prepreke, Huawei je model Porsche Panamera transformisao u vozilo bez vozača koje ne samo da vidi, već što je najvažnije, razume svoje okruženje.

To znači da može da prepozna hiljade različitih objekata, uključujući psa i mačku ili loptu i bicikl, i nauči da izvede najprikladniji potez.

POGLEDAJTE PROMO VIDEO

Huawei automobili pametni telefoni
Izvor: YouTube/ Huawei Mobile Srbija

Huawei je primenio tehnologiju koja se već koristi u njihovim pametnim telefonima, dokazujući njenu superiornu funkcionalnost i sposobnost da se nadmeće čak i sa najnaprednijom tehnologijom razvijenom za potrebe samovozećih automobila.   

Projekat "RoadReader", kao i sposobnosti vozila, Huawei će predstaviti tokom dvodnevnog sajma Mobile World Congress u Barseloni (MWC) od 26. do 27. februara.

"Naš pametni telefon je već sada neverovatan u prepoznavanju objekata. Hteli smo da proverimo da li za kratko vreme možemo da ga naučimo ne samo da upravlja automobilom, već i da koristi svoju veštačku inteligenciju da prepozna određene objekte i nauči da ih izbegava", rekao je Endrju Gerihi iz odeljenja Huaveija za zapadnu Evropu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS