Ferarijev SF71H: "Mašina" za dugo čekanu titulu

Autor:

Ekipa Formule 1 Ferari predstavila je novi bolid Formule 1 za koji veruju da im može doneti titulu posle decenije čekanja. "Lepo izgleda, a uglavnom kada tako izgleda, ima i lepu brzinu", rekao je Raikonen

0
A- A A+

Ferari je predstavio novi bolid kojim će se takmičiti u predstojećoj sezoni Formule 1. Reč je o automobilu sa oznakom SF71H, za koji veruju da ima snagu za osvajanje šampionske titule posle 10 godina pauze.

Novi bolid predstavili su vozači Ferarija Sebatijan Fetel i Kimi Raikonen, u sedištu ekipe u Maranelu u Italiji.

Bolid je zadržao mnoge osobine svog prethodnika, ali su jasna poboljšanja u aerodinamici. Ovogodišnji bolid ima i duže međuosovinsko rastojanje, vrlo usko telo i izmenjene su bočne dimenzije zajedno sa sistemom za hlađenje.

Automobil je i nešto duži od prethodnog, a u Ferariju su mnogo radili tokom zime kako bi izbrisali greške koje su ih skupo koštale u prošlogodišnjem šampionatu.

"Lepo izgleda, a uglavnom kada tako izgleda, ima i lepu brzinu", rekao je Raikonen.

Predsezonska testiranja počinju naredne nedelje u Montmelu u Španiji.

"Ne možemo da dočekamo da izađemo na stazu da vidimo kakav je bolid, kako se ponaša. Ovaj bolid je korak napred u odnosu na prošlu godinu",izjavio je četvorostruki svetski šampion Fetel, koji je prošle sezone pobedio u pet trka.

Svi ovogodišnji bolidi imaju ugrađen oreol, zaštitu za vozače.

"Prošle godine smo probali da vozimo sa oreolom i nije velika razlika. Navikneš se na to. Sada je oreol dizajniran u bolid i sigurno je da će biti manje vidljiv nego prošle godine, kada je bio montiran", rekao je Raikonen.

Ferari se takmičio u svakoj sezoni Formule 1, ali je ta ekipa upozorila da bi mogla da napusti šampionat ako ne bude zadovoljna predloženim promenama, koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine.

Kimi Raikonen je i poslednji šampion Ferarija, a titulu je osvojio 2007. godine, dok je italijanski tim poslednju titulu u konkurenciji konstruktora osvojio godinu dana kasnije.

Takmičenje u novoj sezoni Formule 1 počinje 25. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Tagovi:

Ostale vijesti