Pokolj: U Siriji 400 mrtvih civila?! (FOTO)

Autor:

Više od 400 civila poginulo je za pet dana vazdušnih napada i artiljerijske vatre sirijskih snaga i njenih saveznika u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi pod opsadom u blizini Damaska. Rusija tvrdi da ima dosta lažnih informacija.

1
A- A A+


"Tokom pet dana vazdušnih napada i intenzivne artiljerijske vatre poginulo je tačno 403 civila, od kojih 95 dece", navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da je danas stradalo 46 civila.

Sirijske vlasti od nedelje bombarduju istočnu Gutu koja je pod opsadom od 2013. godine i poslednje je uporište pobunjenika u blizini glavnog grada.

Prema navodima lista bliskog vlastima predsednika Bašara el Asada, vazdušni napadi predstavljaju uvod za kopnenu ofanzivu.

RUSIJA: LAŽI

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je večeras medije za masovnu kampanju dezinformacije o situaciji u istočnoj Guti kod Damaska dodajući da se ne navodi "neprijatna istina" da na tom području ima nekoliko hiljada boraca uključujući i pripadnike terorističkih organizacija poput Al Kaide.

Nebenzija je na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji rekao da je sa područja istočne Gute ispaljeno nekoliko desetina raketa na Damask i da se borci namerno kriju u obrazovnim i medicinskim ustanovama, javila je agencija AP.

Prema njegovim rečima, lokalni medija centar u Guti i sirijska civilna zaštita, poznata kao Beli šlemovi, glavni su "koreni dobro plaćene kampanje dezinformacije" protiv sirijskih vlasti i Rusije, njenog saveznika.

Nebenzija je rekao da Švedska i Kuvajt vrše pritisak da se usvoji rezolucija o 30-dnevnom prekidu vatre u Siriji i dodao da za sada ne postoji saglasnost o tom dokumentu.

Tagovi:

Ostale vijesti