• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad od dva miliona dolara

Autor mondo.rs

Koliko košta opak DDos napad, a koliko zaštita od takvog napada.

 Napad od dva miliona dolara Izvor: Promo/Kaspersky

Finansijske štete DDoS (Distributed Denial of Service) napada, trenutno su u porastu, i iznose više od 120.000 dolara za mala i srednja preduzeća, a za kompanije i do 2. miliona dolara u proseku.

Ogromna cena takvih incidenata, kao i veliki gubitak isplativih poslovnih prilika koji je povezan s napadima, pokazuje da su organizacije manje nego ikada u mogućnosti da sebi priušte ranjivost na napade, a da ne pretrpe ozbiljan udar na svoje finansije.

Istraživanje o IT rizicima u 2017. godini kompanije Kaspersky Lab, pokazuje da je prosečan trošak jednog DDoS napada, dramatično porastao u toku prethodne godine. Bilo da su rezultat pojedinačnog incidenta ili kao deo višeslojnog sajber napada, finansijski troškovi rešavanja DDoS napada sada su više od 123.000 dolara za mala i srednja preduzeća, u poređenju sa 106.000 u 2016. godini. Za veće kompanije, brojka je porasla za više od pola miliona dolara - od 1.6 miliona u 2016. do 2.3 miliona u ovoj godini. Rastući troškovi ovih napada, uporedo s neprocenljivim udarcima po kompaniju kao što su šteta po reputaciju, poremetila je mnoge organizacije.

Kada se radi o finansijskom slomu usled samostalnog ili višeslojnog DDoS napada, većina organizacija (33 odsto), navela je da su troškovi izazvani odbranom od napada i ponovnim uspostavljanjem servisa najveći finansijski teret, dok je četvrtina (25 odsto), kao najveći teret navela novac investiran u neki sistem za zaštitu od napada. Još 23 odsto kompanija navelo je da se gubitak poslovnih i prodajnih prilika dogodio kao rezultat napada, dok je 22 odsto navelo gubitak reputacije među klijentima i partnerima kao još jednu, indirektnu posledicu napada.

Uprkos finansijskim rizicima, samo 19 odsto organizacija uzelo je u razmatranje upotrebu anti-DDoS rešenja specijalizovanih da zaštite kompanije od napada. Za 20 odsto kompanija koje ne koriste ovakve mere predostrožnosti, izgovor je da rizik od napada ne opravdava cenu ovakvih rešenja. Ipak, brojke dobijene istraživanjem pokazuju da je cena njihove zaštite skromna u odnosu na cenu napada. Na primer, cena jednog anti-DDoS rešenja može biti oko 15.000 dolara godišnje za mala i srednja preduzeća i oko 50.000 dolara za kompanije - što je mnogo manji trošak od onoga kakav bi bio kad bi došlo do napada.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS