Banjaluka: Skuplji prevoz od 1. marta

Autor:

Pojedinačne karte koštaće 1.80 KM, penzionerska mjesečna poskupiće za jednu KM, a studentska za dvije marke

0
A- A A+
zima, banjaluka, snijeg, ulice Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na osnovu zahtjeva prevoznika, od 1. marta biće korigovane cijene karata u javnom prevozu putnika, s tim da se korekcija ne odnosi na invalide prve i druge kategorije i porodice poginulih boraca, kojima cijena mjesečne karte ostaje i dalje 13 KM na grupi linija, navedeno na sajtu Gradske uprave Banjaluka.

Aneksom Ugovora, koji je potpisan sa prevoznicima u januaru 2016. godine, definisano je da se cijena karata koriguje ukoliko se cijena goriva desetog u mjesecu, na tačno određene tri benzinske stanice na području Grada promijeni za 15 odsto. Kako se navedeno i desilo, odnosno kako je cijena goriva povećana za 19.66 odsto prevoznici su podnijeli zahtjev za povećanje cijena karata i to u prosječnom iznosu oko 12 odsto.

Analiza koja je urađena od strane Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za privredu i Komisije za korporativno upravljanje, je pokazala da povećanje može iznositi maksimalno u prosjeku sedam odsto, a prilikom održavanja sastanaka sa prevoznicima je insistirano da povećanje za socijalno-ugrožene kategorije bude i ispod navedenog procenta, te da cijene karata za pojedine kategorije ostanu nepromijenjene.

Tako će povećanje cijene mjesečnih karata na grupi linija za penzionere iznositi jednu marku, te će penzioneri umjesto dosadašnjih 13 izdvajati 14 KM, a studenti umjesto 28 KM mjesečnu kartu za grupu linija će plaćati 30 KM.

Nova cijena pojedinačne karte će iznositi marku i osamdeset KM. Podsjećamo da cijena seta od pet kupljenih karata iznosi sedam i po KM, što znači da pojedinačna karta iznosi jednu i po marku ukoliko se kupuje u setu.

Cijena mjesečne radničke karte na grupi linija iznosiće 44, a jedinstvene radničke 60.50 maraka. Jedinstvena mjesečna karta za studente iznosi 40, a za penzionere 21.50 KM.

Ostale vijesti