• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klinka pozlatila Ruse

Autor mondo.rs

Petnaestogodišnja Alina Zagitova osvojila je prvu zlatnu medalju za tim Rusije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koji se takmiči pod olimpijskom zastavom. Ona je i prva olimpijska šampionka rođena u 21. veku

Alina Zagitova bila je pod velikim pritiskom, u senci zemljakinje Evgenije Medvedeve, ali je uspela da potvrdi visoku klasu i posle osvajanja svetskog juniorskog zlata, okiti se i najsjajnijom olimpijskom medaljom.

Zagitova, koja ima samo 15 godina, donela je tako ruskom timu u Pjongčangu, koji se takmiči pod olimpijskim obeležjima zbog sistemskog državnog dopinga, prvu zlatnu medalju na ovim Zimskim olimpijskim igrama.

REKORDI

Alina Zagitova, iako ima samo 15 godina, već je postavila nekoliko rekorda. U juniorskoj konkurenciji drži pet svetskih rekorda, dok je u seniorskoj napravila tri najbolja dostignuća na ZOI u Pjongčangu. Dobila je najveće ocenu za tehnički program u istoriji takmičenja u ženskom umetničkom klizanju (158,08), a zvanično je i svetski rekorder sa 82,92 boda osvojenih u kratkom programu. Konačno, ona je prva sportistkinja rođena u 21. veku koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Zagitova je zlato osvojila sa ukupno 239,57 bodova. U kratkom programu imala je 82,92 boda, a u slobodnom 156,65 bodova.

"Ruke su mi se tresle, ali moje telo je radilo ono što sam trenirala. Ne mogu da verujem da sam olimpijska šampionka. Postoji mnogo titula koje se mogu osvojiti, ali olimpijska je najveća", rekla je Zagitova.

Za nju nije svirala ruska himna, niti se vijorila belo-plavo-crvena zastava na pobedničkom postolju, ali je publika skandiranjem i mahanjem dobro poznatom trobojkom jasno stavila do znanja za koju državu je osvojila zlato Zagitova.

"U našim dušama znamo", rekla je mlada klizačica.

Srebrna medalja otišla je oko vrata njene zemljakinje i glavnog favorita za najviši stepenik pobedničkog postolja, dvostrukoj svetskoj prvakinji Evgeniji Medvedevoj, koja je takmičenje završila sa osvojenih 238,26 bodova, dok je bronza pripala Kanađanki Ketlin Ozmond - 231,02 boda.

Medvedeva, koja je prošle godine osvojila svetsku titulu u seniorkoj konkurenciji, polomila je kost u nozi što ju je na duže udaljilo od klizanja. U Pjongčangu bila je veliki konkurent Zagitovoj u konkurenciji za zlato, ali je njen za nijansu slabiji nastup u kratkom programu presudio (imala je samo 1,31 poen manje).

Zagitova, za koju medalja u Pjongčangu ima dodatni sjaj zbog načina na koji ju je osvojila, je druga najmlađa olimpijska šampionka u istoriji u umetničkom klizanju.

Alina Zagitova rođena je 18. maja 2002. godine u Iževsku, a klizanje je počela da uči sa pet godina. Pre dve godine preselila se u Moskvu, kod svoje bake, gde se profesionalno posvetila umetničkom klizanju. Otac Ilnaz Zagitov je hokejaški trener, a nova olimpijska šampionka ime je dobila po trofejnoj ruskoj takmičarki u ritmičkoj gimnastici Alini Kabaevoj, koja ima dva olimpijska odličja, ukupno 41 medalju sa velikih takmičenja, od kojih 14 na svetskim i 25 na evropskim prvenstvima

Jedino mlađa od nje, i to za samo tri nedelje, bila je Tara Lipinski, Amerikanka koja je 1998. godine u Naganu na sličan način stigla do zlatne medalje. Ona je takođe napravila veliko iznenađenje i izneadila favorizovanu Mišel Kvan.

"Ona je još uvek juniorka i zaista je i meni čak teško da razumem kakav je veliki uspeh napravila. Ono što je izdvaja od ostalih je to da je neustrašiva i da ima tehničko savršenstvo. Jednostavno zna da je najbolja i zbog toga ima veliko samopouzdanje", rekla je Lipinski.

Rusi, kojih je u Pjongčangu ukupno 169, sada slave prvo zlato, nakon što su dva dana pre završetka takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji osvojili ukupno 14 medalja.

Imaju još pet srebrnih medalja i osam bronzanih.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC