Bihać traži pomoć vojske zbog snijega

Autor:

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažovanje pripadnika Oružanih snaga iz kasarne "Adil Bešić" za pomoć u čišćenju snijega, čija je visina u petak ujutru u gradu iznosila 82 centimetra.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/ Dragana Božić Ilustracija

S obzirom na to da su raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, Fazlić je zatražio i angažman pripadnika Oružanih snaga, koji će sa gradskim službama čistiti pješačke prilaze školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoare u centru grada.

Fazlić je održao sastanak sa čelnicima Zavoda za prostorno uređenje Bihać, Komunalnog preduzeća "Komrad", gradske Službe za komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove te Civilne zaštite, zahtijevajući od njih da se maksimalno angažuju u raščišćavanju snijega.

Istovremeno, premijer USK Husein Rošić održao je sastanak s predstavnicima Civilne zaštite USK i opština u ovom kantonu, na kojem je razmatrana mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće.

Istaknut je problem ogromnih količina snijega, posebno na području Bihaća i Cazina, gdje je snježni prekrivač viši od 80 centimetara, pišu "Nezavisne novine".

"Snijeg predstavlja veliki problem. Zaključili smo da gradske vlasti u Bihaću i Cazinu treba da razmotre mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće, što bi omogućilo angažiranje dodatnih ljudskih i tehničkih kapaciteta, pa i eventualno angažiranje Oružanih snaga u čišćenju i uklanjanju snježnih nanosa", rekao je Rošić.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je odluku da se od ponedjeljka obustavi nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona.

Prema riječima resornog ministra Muhameda Ramića, ovakva odluka je donesena zbog prognoza o novim padavinama i niskim temperaturama, a nastava će biti prekinuta sve do poboljšanja vremenskih prilika.

"Zbog sigurnosti djece donijeli smo ovakvu odluku, a ovim putem pozivamo lokalne vlasti u svim gradovima i općinama da organizuju čišćenje trotoara i prilaznih puteva do škola kako bi učenici imali bezbjedan put", istakao je Ramić.

Inače, ovo je već treći put u ovoj godini kako se nastava u školskim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu obustavlja zbog vremenskih uslova.

Situaciju na terenu najbolje prenose mediji, koji su objavili da se usljed snježnih padavina, koje su prouzrokovale velike probleme u ovom dijelu BiH, u Bihaću urušio krov fiskulturne sale Mješovite srednje škole Bihać. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba. Direktor škole Ervin Bajraktarević kazao je da je nastava prekinuta jer je ugrožen i krov same škole.

Tagovi:

Ostale vijesti