MONDO brifing: Novinari, vukovi i debeli minus

Autor:

Pregledali smo današnju štampu i izdvojili nekoliko zanimljivih vijesti.

MONDO brifing: Novinari, vukovi i debeli minus Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Novinarima nije dostupna pravda kao drugima

U posljednjih 12 godina zabilježeno je 91 krivično djelo prema novinarima. Kazala je to u Mostaru, gdje je juče započela dvodnevna radionica o sigurnosti novinara u BiH, Borka Rudić iz Udruženja „BH novinari“, piše Dnevni Avaz.

„Ovi podaci nas dovode do zaključka kako novinartima nije dostupna pravda  u BiH na jedna knačin kao i drugim građanima“, rekla je Rudić.

Snijeg pada, minus štipa

Prema prognozama metereologa tek nas čeka prava zima.

 Naime, kako predviđaju i naredne sedmice čekaju nas padavine ali i minusi kakvi ove godine još nisu zabilježeni. Temperature će se spuštati i do -15 stepeni Cezijusa, prenosi Euroblic.

Čopor vukova prijeti podgrmečkim selima

U okolici nekoliko podgrmečkih sela u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana je primijećen čopor vukova, koji su se u nekoliko navrata približili imanjima, što je uznemirilo mještane tih sela, pišu Nezavisne novine.

Oni su zabrinuti jer strahuju da bi vukovi mogli napasti stoku, s obzirom na to da su primijećeni vučji tragovi u blizini nekoliko štala u tom selu, a nestalo je i nekoliko pasa čuvara.

Vozila ne dovezu, a prođu na tehničkom

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda, bez prisustva i testiranja vozila, te zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravnim falsifikovanjem rezultata ispitivanja u toku prošle godine je izrečena privremena zabrana rada za čak 18 stanica tehničkog pregleda u Republici Srpskoj, potvrdili su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, pišu današnje Nezavisne.

Razlozi privremenog zatvaranja ovih stanica su i zbog neispravnih mjernih uređaja i nedostatka stručnih lica predviđenih zakonom.

"Republička saobraćajna inspekcija je izvršila 289 kontrola stanica tehničkog pregleda, u kojima su u 72 slučaja utvrđeni propusti u radu", istakli su u Inspekciji.

Tagovi:

Ostale vijesti