Crveni krst ili bordel: 21ostavka zbog seks afera

Autor:

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) otpustio je ili "prihvatio ostavke" 21 zaposlene osobe za koje se sumnja da su počinile seksualne prestupe od 2015. godine.

0
A- A A+
prostitucija, halteri Foto: Mondo/Goran Sivački

Generalni direktor organizacije, Iv Dakord, je rekao da je od 2015. godine otkrivena 21 zaposlena osoba, koja je ili otpuštena zbog plaćanja seksualnih usluga ili je podnela ostavku usled istrage.

"Pored toga, ugovori sa dvoje zaposlenih neće biti produženi, jer se za njih takođe smatra da su počinili seksualne prestupe", navodi se u saopštenju generalnog direktora MKCK, prenio je Sputnjik.

Dakord je rekao da su u MKCK posvećeni jačanju mehanizama kako bi se suočili sa bilo kakvim kršenjem Koda ponašanja u okviru MKCK i kako bi se izgradila inkluzivna i raznovrsna interna kultura gde se svako poštuje.

Svet je nedavno ostao zatečen sličnim skandalom u jednoj drugoj humanitarnoj organizaciji, gde su takođe zbog toga "padale glave" i učesnicima skandala ali i nadređenima, sve do samog vrha.

Sedam radnika britanske humanitarne organizacije "Oksfam" optuženo je da za plaćanje seksualnih usluga preživelima zemljotresa na Haitiju.

Ostale vijesti