• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teror: 0:4 i 1:4 u Londonu, pa 4:1 u Liverpulu!

Autor mondo.rs

Da u septembru i oktobru nisu ostvarili dve pobede na deset utakmica, danas bismo pisali o fudbalerima Liverpula kao rivalima Mančester sitiju u trci za šampionsku titulu. Ovako, "redsi" su samo drugi.

Da u periodu od 9. septembra do 20. oktobra nisu pobedili u samo dve od deset utakmica, možda bismo sada pisali o neizvesnoj trci za šampionsku titulu između Mančester sitija i Liverpula.

Ovako, možemo samo da konstatujemo da se "redsi" nalaze u spektakularnoj formi i da, sudeći prema prikazanom danas pred 53.256 navijača, ne nameravaju da stanu dok ne pobede u utešnoj trci za drugo mesto:

Liverpul - Vest Hem 4:1 (1:0) u meču 28. kola Premijer lige uz po gol svakog od članova "fabuloznog trija" Mohamed Salah (31 gol, 11 asistencija)/Roberto Firmino (22 gola, 12 asistencija)/Sadio Mane (13 golova, 7 asistencija).


Od kada su u svom stilu seriju od 15 mečeva bez neuspeha prekinuli vezanim porazima od timova iz zone ispadanja, Svonsija u ligi (1:0) i Vest Bromvič Albiona u FA kupu (2:3), Klopovi momci pobedili su Hadersfild, Sautempton, Porto i Vest Hem, a remizirali sa Totenhemom ukupnom gol-razlikom 16:3. U naredne dve utakmice "redsi" dočekuju Njukasl (3. mart) i Porto (6. mart), a onda 10. marta idu na "Old Traford" na najveći engleski derbi sa direktnim rivalom za drugo mesto, Mančester junajtedom.

Ipak, goleadu ove subote popodne otvorio je Emre Džan u 29. minutu posle kornera koji je sa desne strane izveo Salah, koristeći blok koji je kapiten Džejms Milner napravio ispred statičnog Adrijana San Migela.

Pre toga, već u 3. minutu Salah je na pas Firmina tukao levom o stativu, 13 minuta pre nego što će golman domaćih Loris Karijus vrhovima prstiju sprečiti Marka Arnautovića da postigne gol meseca februara! Austrijski napadač srpskog porekla odneo je pobedu u duelu sa Džoelom Matipom, a onda iskosa sa desne strane uputio predivan lob udarac koji bi završio pod prečkom da nemački golman nije - uz pomoć prečke - zabeležio odbranu utakmice.

Do kraja prvog poluvremena, tokom kog je doping skandalom uzdrmani sastav Dejvida Mojesa bio koliko-toliko ravnopravan rival, Karijus je još jednom zaustavio Arnautovića u njegovom pokušaju da postigne spektakularan gol, dok je Salah promašio "zicer" kada šutirajući glavom iz srca kaznenog prostora.

Nije malo puta brzi, pokretni i ubojiti sastav menadžer Jirgena Klopa vođstva na poluvremenima pretvarao u remije ili čak poraze, ali da od toga ovog puta neće biti ništa moglo je da se zaključi tokom uragana koji je pogodio goste iz Londona početkom drugih 45 minuta.

"Redsi" su se iz svlačionice vratili rešeni da zagreju dlanove i srca navijača, a pod konstantim pritiskom počela je da popušta i petorka koju je u odbranu uvrstio Mojes sa dvojicom osvajača Premijer lige na bokovima, Pablom Zabaletom i debitantnom Patrisom Evrom. Delovalo je i da bi još petorica bila nedovoljna da se zaustavi navala domaćih iza koje je briljirao raspoloženi Aleks Okslejd-Čemberlejn.


"Oks" je posle kutinjovskog solo prodora uspeo da doturi loptu (statistički: asistira) Salahu za 2:0 u 51. minutu, kada je Egipćanin postao prvi fudbaler kluba od sezone 1994/95 i dominacije Robija Faulera sa 23 postignuta gola u ligi. S tim da je 42 miliona evra plaćeno pojačanje iz Rome do te cifre stiglo već krajem februara.

Samo pet minuta kasnije, opet na pas Okslejd-Čemberlejna, Firmino se našao pred Adrijanom i propustio šansu da nastavi svoju gol seriju, ali je drugu dobio za samo 20-ak sekundi i iskoristio je. Nakon što je Adrijan preciznim ispucavanjem pronašao usamljenog novajliju iz Intera, Žoao Marija na sredini terena, portugalski vezista ničim izazvano rešio je da efektnim prijemom petom započne akciju svog tima, Džan mu je rutinski uzeo loptu i "izbacio" Brazilca u gol šansu koju on nije mogao da propusti.

Firmino je tako postigao 13. gol u Premijer ligi, a 22. u sezoni, za vođstvo od 3:0 koje je prepotentnim potezom pokvario Džan. Sličnim neodgovornim potezom poput Marijovog, nemački reprezentativac dozvolio je Šeiku Kujateu da mu uzme loptu na sredini terena, a snažni vezista nije časio časa već je visoko pozicioniranu odbranu domaćih kaznio pasom na krilo prema Mihalu Antoniju koji je preciznim udarcem pogodio donji desni ugao Karijusovog gola za 3:1.

Tadićeva zamena rešila meč

Dušan Tadić našao se u startnoj postavi Sautemptona za gostovanje Barnliju, ekipi koja nije nikoga pobedila od 12. decembra. Odnosno, punih 11 utakmica. Domaćin je poveo golom Ešlija Barnsa u 67. minutu, ali kada je većina navijača na "Turf Muru" počela da slavi 75 dana čekanu pobedu - usledio je šok! Manolo Gabijadini u 81. minutu zamenio je Tadića, a u 90. postigao pogodak za konačnih 1:1. Bez tog boda, "sveci" bi bili ispod crte.

Antonio je 70 sekundi ranije ušao umesto Manuela Lancinija, ali njegov instant pogodak nije doveo do drame jer je Klopov tim, preko Milnera, uspeo da obori tempo, a onda krene u novu seriju napada u kojoj se čekalo da Mane dopiše svoje ime na semafor pored Salahovog i Firminovog.

Brzonogi napadač našao se oči u oči sa Adrijanom u 74. minutu posle hirurški preciznog dodavanja Okslejd-Čemberlejna, ali je i sam pogodio stativu. Ispravio se tri minuta kasnije kada je Liverpul odigrao kontru "kao na PES-u" za konačnih 4:1.

U prethodnih godinu dana rezultati između ova dva tima glasili su 0:4, 1:4 i 4:1, što znači da je Klop terorisao "čekićare" ukupnom gol-razlikom 12:2.

Liverpul: Karijus - Aleksander-Arnold, Van Dajk, Matip, Robertson - Milner, Džan, Okslejd-Čemberlejn - Mane (od 87. Moreno), Salah (od 87. Solanke), Firmino (od 82. Lalana).

Vest Hem: Adrijan - Zabaleta, Kolins, Ogbona, Kresvel, Evra - Nobl, Kujate, Mario (od 83. Rajs), Lancini (od 59. Antonio) – Arnautović (od 83. Ernandez).

NJUKASL "NEĆE" DA SE SPASE


Na "uživo" tabeli Premijer lige ove subote popodne, Njukasl je zahvaljujući golovima usnulog Dvajta Gejla u prvom poluvremenu "dugo" bio na 10. mestu na tabeli sa 31 bodom dok se Sautempton nalazio u zoni ispadanja, na 18. mestu sa 26 bodova.

Golovima koji postignuti simultano u 90. minutu utakmica na "Din Kortu" i "Turf Muru", ova dva kluba prišla su jedan drugom na samo dva boda razlike - "tik" iznad zone ispadanja.

Menadžer "svraka" Rafael Benitez nije uspeo da sačuva dva gola prednosti na gostovanju Bornmutu, nakon što je i sam bio iznenađen Gejlovim pogocima u 17. i 46. minutu za 0:2 pred odlazak na odmor. Ovom 27-godišnjem engleskom centarforu bilo je svašta tolerisano od 18. novembra kada je poslednji put bio strelac za crno-bele, Benitez ga je čak "treznio" vraćanjem u mladi tim, a kada se potencijalni reprezentativac probudio i počeo da radi ono što se od njega očekuje - ostatak ekipe bacio je pod noge njegov 4. i 5. gol u sezoni.

Ekipa Edija Hauva se nikada nije predavala, ove subote Adam Smit je vratio "trešnjice" u igru golom u 80. minutu, a bivši fudbaler Njukasla Den Goslin u deset minuta kasnije postavio konačnih 2:2 (0:2). Nakon što su u prethodnih 17 utakmica pobedili samo dva puta, Benitezovi fudbaleri ispustili su veliku priliku da isti broj bodova sakupe u dve runde Premijer lige jer su na jug Engleske doputovali posle trijumfa nad Mančester junajtedom od 1:0 pogotkom Meta Ričija.

Gosling se burno radovao golu u mreži nekadašnjeg kluba iz kojeg je pre skoro četiri godine stigao na "Din". Prvi put u duelima ova dva kluba u Premijer ligi nije došla "dvojka", mada je delovalo da će i četvrti put biti tako - 0:1, 1:3, 0:1, 2:2.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC