• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Musa "ratovao" sam - BiH na minus 17 u Permu

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je poražena od Rusije u četvrtom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Džanan Musa je odigrao odličnu partiju, postigao 26 poena, ali jedan igrač nije dovoljan da bi se savladala Rusija.

Izabranici Duška Vujoševića su za tri poena šutirali mizernih 22 odsto (5/22), izgubili 18 lopti, a dodatni razlog za visok poraz mogu tražiti i u trećoj četvrtini u kojoj su postigli samo šest poena.

RUSIJA - BiH 70:53 (15:16, 21:16, 21:6, 13;15)

"Zmajevi" su u prvom poluvremenu odigrali odlično u odbrani i držali utakmicu u egalu. Uvodni kvartal aktivnom igrom na obje strane terena obilježio je Miralem Halilović, a BiH je četvrtinu okončala sa jednim poenom prednosti, 15:16.

U nastavku prvog poluvremena mladi Džanan Musa je preuzeo tim na svoja leđa i individualnim rješenjima držao BiH u utakmici. Rusi su sredinom dionice serijom 9:0 preuzeli vođstvo pa se na odmor otišlo sa prednošću domaćina od četiri poena razlike, 36:32, i ništa nije slutilo na potpuni potop koji je uslijedio u trećoj četvrtini.

Rusi su "ušli u stav" i pritiskom na loptu otjerali bh. košarkaše iz reketa. "Zmajevi", sa danas indisponiranim Nemanjom Gordićem, su izgubili linije dodavanja i timsku igru, pa se okrenuli individualnim akcijama. A to nije bilo dobro rješenje.

Rusija je u tom periodu otišla na 19 poena prednosti, u posljednjoj četvrtini odbila napad BiH, koja je prišla na 11 poena zaostaka, i slavila pobjedu od 17 poena razlike.

Najefikasniji u ekipi Sergeja Bazareviča je, kao i u Skenderiji, bio Vitalij Fridzon sa 16 poena, dok su dvocifreni još bili Zubkov sa 13, Karašev i Khvostov sa po 11 i Kulagin sa 10 postignutih poena.

Džanan Musa je jedini igrač BiH sa dvocifrenim brojem poena, 26, dok je Andrija Stipanović bio najbliži tom "ostvarenju" sa 9.

Rusija je sa ovom pobjedom nadoknadila pet poena zaostatka iz Skenderije i u slučaju eventualnog "taj-brejka" ima prednost u odnosu na BiH.

STRIJELCI

RUSIJA: Balašov 2, Fridzon 16, Gubanov 7, Karašev 11, Khvostov 11, Kulagin 10, Zubkov 13.

BIH: Gordić 4, Halilović 7, Lazić 2, Musa 26, Stipanović 9, Sulejmanović 3, Vrabac 2.

U drugom meču grupe "E" Francuska je kao domaćin savladala Belgiju sa 64:49 i na taj način pomogla BiH i Rusiji u namjerama da se plasiraju u narednu rundu kvalifikacija.

GRUPA "E" - 4. KOLO

Rusija - BiH 70:53
Francuska - Belgija 64:49

TABELA:

1. Francuska 8
2. Rusija 6
3. BiH 6
4. Belgija 4.

NAPOMENA: U drugi krug kvalifikacija plasiraće se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa.

-TOK MEČA-

40' Musa promašuje posljednji napad na utakmici, Rusija slavi pobjedu od 17 poena razlike, 70:53.

39' Tri poena Zubkova, Musa na drugoj strani sjajan na polaganju. Nova trojka za Rusiju, 70:53.

37' Zubkov oba puta siguran s linije za slobodna bacanja, već u sljedećem napadu Vrabac gubi loptu i Karašev sigurno završava ulaz za 64:51.

36' Serija Muse 8:0. BIH je na 11 poena zaostatka, 59:48.

35' Musa veže pet poena, 59:45. Tajm-aut Sergej Bazarevič.

34' Rusija igra duge napade i vraća se na 19 poena prednosti dvojkom Kulagina preko Stipanovića.

31' Posljednju dionicu poenima otvara Aleksandar Lazić, 57:40.

-treća četvrtina-

30' Rusija poenima Fridzona uz sirenu odlazi na plus 19, 57:38. BiH je u ovom kvartalu postigla samo šest poena.

30' Musa pogađa trojku, ali vrijeme isteklo i koš ne važi. Bek Cedevite na drugoj strani faulira Karaševa koji je utrčao na "back door" i iskoristio dva slobodna bacanja.

29' Nakon tajm-auta na kojem je Vujošević bio "slikovit" i kritikovao Vrabca, Stipanović je fauliran i koristi slobodna bacanja. Na drugoj strani srećno pogađa Balašov, 51:38. BiH ima još jedan faul do bonusa.

28' Gubanov i Fridzon postižu nove poene za Rusiju koja odlazi na 13 poena prednosti. Duško Vujošević traži minutu odmora.

27' Seriju promašaja i na jednoj i na drugoj strani prekinuo je Halilović koji je bio polovičan s linije za slobodna bacanja, za tek treći poen BiH u drugom poluvremenu

26' Musa pravi korake. Ukupno 11 izgubljena lopta za BiH.

25' BiH ne može da "kupi" koš u ovim trenucima. Promašaji Gordića i Stipanović. Zmajevi imaju devet skokova u napadu.

23' Serija Rusije 7:0, 43:34. Tajm-aut BiH

22' Odličan dribling i novi poeni Muse. Na drugoj strani uzvraća Karašev, 38:34.

21' Velika borba bh. košarkaša na parketu u Permu. Vrabac promašuje ulaz uz kontakt, ali krade loptu u napadu i nakon promašene trojke Muse, energično krilo kupi skok u napadu, ali opet nema realizacije.

-poluvrijeme-

20' Nepromišljen faul Vrabca na centru na osam sekundi do kraja prvog poluvremena. BiH je u bonusu i Kulagin koristi "poklon" i pogađa dva slobodna bacanja. Gordić na drugoj strani promašuje težak ulaz i na odmor se ide sa prednošću Rusije od četiri poena razlike, 36:32.

20' Khvostov pogađa za tri poena. Tajm-aut Duška Vujoševića 40 sekundi prije kraja prvog poluvremena.

20' Musa polovičan na liniji za slobodna bacanja. On je u dosadašnjem toku meča najefikasniji igrač BiH sa 11 poena.

20' Sulejmanović odlično rješava "jedan na jedan" ispod koša i pogađa uz faul, a potom koristi slobodno bacanje, 31:31. Serija BiH 5:0.

19' Serija Rusije se nastavlja, 9:0. Odlična kontra i alej-ap dodavanje koje polaganjem završava Kulagin.

18' Zubkov pogađa težak šut preko Sulejmanovića i donosi Rusiji vođstvo, a potom koristi i dva slobodna bacanja 29:26. Serija od 7:0 domaćih, koji još nisu ušli u "bonus". Tajm-aut Duško Vujošević.

17' Khvostov koristi jedno slobodno bacanje, a BiH nastavlja da fenomenalno štiti reket. Odlična odbrana Halilovića. U napadu nema tečne igre pa su Gordić i Musa primorani da uzmu teške šuteve koje promašuju.

15' Vrlo dobro igra Džanan Musa i pogađa novu trojku, 22:26.

13' Egal "razbija" Musa svojim sedmim poenom, 19:21. BIH ponovo igra odlično u odbrani, ali Stipanović na drugoj strani na stiže da napravi blok na vrijeme i pravi faul u napadu.

12' Odlična odbrana BiH, ali Kulagin pogađa sa zadrškom uz zvuk sirene, a Fridzon izlazi iz blokova i pogađa iz reketa za 19:19.

11' Drugu četvrtinu trojkom sa osam metara otvara Džanan Musa, 15:19.

-prva četvrtina-

10' Nakon dvije minute igre, prve poene postiže Dmitrij Kulagin, a na drugoj strani BiH ne koristi posljednji napad u četvrtini, 15:16.

9' Odlične odbrane na obje strane. Halilović blokadom zaustavlja Karaševa, a Gordića na drugoj strani "na tabli" ostavlja Zubkov.

7' Musa sjajno završava težak ulaz preko Zubkova, Dmitri Kulagin na drugoj strani poslije "bloka u leđa" ostaje sam i nakon pasa Khvostova zakucava za 13:16.

5' Nedim Buza nije precizan za tri poena, ali zato Khvostov na drugoj strani jeste i bez problema pogađa prvu "trojku" na meču.

3' Igra se u dosta brzom ritmu. Stipanović i Gordić postižu nove poene za BiH, Khvostov i Zubkov za Rusiju. Trenutno je 8:6 za bh. tim.

2' Prve poene za BiH postigao je Halilović. Nakon toga Stipanović i Gubanov, sa novom dvojkom, postavljaju 4:4.

1' "Zmajevi" su imali prvi napad na utakmici, ali je Stipanović promašio sa niskog posta. Na drugoj strani prve poene na utakmici je postigao Pjotr Gubanov.

STARTNE PETORKE

RUSIJA: Zubkov, Baburin, Khvostov, Burbanov, Gubanov.

BiH: Halilović, Gordić, Musa, Buza, Stipanović.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

KAKVA IGRA SJAJNI RUSA BILO JE PRAVO UŽIVANJE GLEDATI KAKO DEMOLIRAJU BIH PRAVA JE ŠTETA ŠTO BELGIJA NIJE POBJEDILA U BIH BIH NIJE ZASLUŽILA POBJEDU U TOJ UTAKMICI I NADATI SE DA BIH NEĆE PROĆI KVALIFIKACIJE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC