BRIFING: Zaštitari, svinjetina i naučni radovi

Autor:

Pročitajte pregled štampe za ponedjeljak, 26. februara...

BRIFING: Zaštitari, svinjetina i naučni radovi Foto: Mondo.ba

Karadžiću i Mladiću 20.000 KM iz budžeta RS

Ratko Mladić i Radovan Karadžić dobili su prošle godine iz budžeta RS po 10.000 KM, kako navode u Vladi RS za "lične troškove". U Centru za istraživanje rata i ratnih zločina RS pojašnjavaju da je ovo primanje regulisano Zakonom o saradnji RS sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Članom 22 tog zakona, propisano je da će Vlada RS "posebnim propisom regulisati materijalno obezbjeđenje lica iz RS, koja se nalaze u pritvoru po odluci tribunala", piše "EuroBlic".

Zaštitari masovno odlaze u EU: Neće da rade za 500 KM

Zaštitarske firme u BiH kubure sa kadrovima jer radnici iz te branše napuštaju posao i svoju sreću pronalaze u zemljama Evropske unije. Razlozi za odlazak preko granice mahom su zbog visine plate, te zbog velike odgovornosti koju traži ovaj posao. Iz zaštitarskih agencija navode da je sve veća potražnja za radnicima, a sve manja ponuda u ovoj oblasti, pišu "Nezavisne Novine".

Anto Zebić, direktor agencije "Delta Security" Čitluk, kaže da je situacija sa zaštitarima ista kao i sa ostalim zanimanjima. Svakim danom ih ima sve manje. Odlaze u zapadnu Evropu. Neki rade ovaj posao jer im se priznaju sertifikati, a neki rade druge poslove. Ne može se naš standard mjeriti sa onim u Sloveniji i Hrvatskoj, ni sa drugim zemljama Evropske unije. Novac je presudan u njihovoj odluci da odu jer su u inostranstvu višestruko plaćeniji", navodi Zebić.

Sve manje naučnih radova

Broj objavljenih ozbiljnih naučnih radova u Republici Srpskoj se rapidno smanjuje, dok se sa druge strane imena sve češće pojavljuju u časopisima koje je struka okarakterisala kao "predatorske" ili časopise sumnjivog kredibiliteta po principu "plati pa objavi", pišu "Nezavisne novine". Na BiH nivou nema informacija o broju objavljenjih naučnih radova, međutim prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, između 2009. i 2015. godine objavljena su 2.434 naučna rada, od čega najviše primijenjenih (1.162), razvojnih (820), a najmanje fundamentalnih radova (452).

Koliko se broj ozbiljnih naučnih istraživanja smanjio, najbolje govori podatak da je u RS 2009. godine objavljeno 500 naučnih radova, a 2016. njih 167. Na svjetskoj listi objavljenih naučnih radova (SJR), na kojoj se nalazi ukupno 239 zemalja, BiH zauzima 96. mjesto, ispred Zimbabvea i Senegala, dok je Srbija na 54. mjestu, a Hrvatska na 48.

Kaženjen sa 200 KM jer je psu rekao "Bježi, cuko!"

Policijski službenici kaznili su H. B. iz Zenice zato što je psu rekao: "Bježi, cuko!". Sve se odigralo ispred jedne osnovne škole u Perinom Hanu kod Zenice. H.B. je "Dnevnom Avazu" ispričao da je još u šoku zbog činjenice da je dobio kaznu od 200 KM samo zato što je psu kojeg su pokušali uhvatiti radnici "Albe" rekao da bježi, da ga ne odvedu u azil za napuštene životinje.

Jeftina svinjetina iz EU ugrožava domaće svinjare

Cijena tovljenih svinja u Republici Srpskoj od novembra prošle godine konstantno je u padu, a zbog uvoza svinjskih polutki ovog mjeseca je dostigla rekordno nizak nivo pa proizvođači svakodnevno sabiraju štete, piše "Glas Srpske". Predsjednik uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da svinjari već duže od tri mjeseca ne mogu ostvariti rentabilnu cijenu tovljenika što se odražava na poslovanje.

"Isplativu cijenu, od tri marke po kilogramu posljednji put snmo imali sredinom novembra lani i od tada se stalno smanjuje. Na pad je najviše uticala jeftina svinjska polutka koja se uvozi iz EU I košta 2,5 KM po kilogramu", kaže Maljčić.

Tagovi:

Ostale vijesti