• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ona je heroj ZOI u Pjongčangu: Marit Bjorgen

Autor mondo.rs

Norvežanka se u Južnoj Koreji oprostila od nastupa na Zimskim olimpijskim igrama kao sportista koji je osvojio najviše medalja u istoriji na tom takmičenju

Marit Bjorgen, norveška takmičarka u kros kantriju ispisala je posebnu stranicu u istoriji Zimskim olimpijskih igara u Pjongčangu.

Tridesetsedmogodišnja skijašica rođena u Tronthajmu je u Južnoj Koreji osvojila pet medalja - dva zlata, srebro i dve bronze, najviše od svih učesnika ZOI u Pjongčangu.

Osvojila je najsjajnija odličja u trakama na 30 kilometara i štafeti 4x5 kilometara, srebro u skijatlonu i bronze u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim stilom.

Ona je tako postala jedini sportista u istoriji koja je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila 15 medalja.

Bjorgen je ukupno u karijeri osvojila osam zlatnih olimpijskih odličja (prethodno po tri u Vankuveru 2010. i Sočiju 2014) čime se izjednačila sa zemljacima, biatloncem Ole Einarom Bjorndalenom i ski trkačem Bjornom Delijem.

Osim toga Bjorgen je takmičarka koja je ostvarila najviše pobeda u svetskom kupu kros kantrija - 112, ali i osvojila najveći broj medalja u tom takmičenju - 29, od čega je 18 zlatnih.

"Kada pogledam iza sebe, veoma sam ponosna na sve što sam uradila. Iza mene je neverovatna karijera", izjavila je Marit posle trijumfalnog završetka olimpijske karijere.

Ona je osmo zlato osvojila na dominantan način, jer je u cilj trke na 30 kilometara ušla sa skoro dva minuta prednosti u odnosu na Finkinju Kristu Parmakoski, koja je osvojila srebrnu medalju. Bjorgen je ostvarila pobedu za 1:22,17 sati, odnosno 1:49,5 minuta pre drugoplasirane, što je najubedljivija pobeda u kros kantriju još od Igara u Lejk Plesidu 1980. godine.

"Ovo su moje poslednje Igre u karijeri i završila sam ih na neverovatan način. Nikada nije bilo lako, pa i u ovoj poslednjoj trci nisam bila sigurna koliko mogu da uradim, sve dok nisam osetila stazu i shvatila da mi dobro ide. U Pjongčang sam došla po jednu zlatnu medalju, a vraćam se sa pet odličja, što je stvarno veliki uspeh", rekla je rekorderka po broju osvojenih olimpijskih odličja.

Sjajna Marit Bjorgen priznala je šta joj je najteže padalo poslednjih godina.

"Uvek mi je bilo teško da odsustvujem od kuće, jer sam mama. I sada sam nesprestano razmišljala o svom sinu koji je ostao u Norveškoj i od kojeg sam razdvojena tri nedelje", poručila je Marit, majka dvogodišnjeg dečaka.

Bjorgen je najzaslužnija za to što su Norvežani Zimske olimpijske igre završili kao najuspešnija nacija. Ukupno su osvojili 39 medalja, od čega 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih odličja.

"Norveška ima sjajnu budućnost. Uvek dolaze mladi sportisti i to je razlog što smo iz godine u godinu uvek u vrhu. Uvek smo imali dobre takmičare, ali i klince koji su pred sobom imali idole, spremne da uče i napreduju. Mislim da ćemo i posle ovih Igara dobiti neke nove dečake i devojčice koji će napraviti dobre rezultate u budućnosti", poručila je jedinstvena Marit Bjorgen.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC