• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novakova ideja zaživela: 3 milijarde u Dejvis kup!

Autor mondo.rs

Sve što je u novembru 2016. Đoković predložio u Londonu, danas je usvojeno - Pikeova kompanija uložiće ogromna sredstva u transformaciju Dejvis kupa u Svetsko prvenstvo u tenisu!

- novembar 2016. godine -

"Format Dejvis kupa ne pomaže vodećim igračima, jer se odigrava u potpuno pogrešnim terminima u odnosu na ATP kalendar. Ako se osvrnemo, primetićemo da u završnicama Dejvis kupa u poslednjih pet, šest godina nastupa sve manji broj igrača iz vrha našeg sporta", rekao je Novak Đoković u novembru 2016. inicirajući javnu raspravu o reformi ovog nekada prestižnog takmičenja.

Za razliku od svetskih prvenstava u fudbalu, košarci i još nekolicini popularnih sportova, Dejvis kup se kao borba za prvaka sveta u tenisu, kada su reprezentacije u pitanju, održava svake godine i to tako što prvo kolo dolazi neposredo po završetku Australijan opena, četvrtfinale posle Vimbldona, a polufinale posle US opena.

Na kraju, veliko finale održava se duboko u novembru po završetku ATP finala sezone za osmoricu najboljih igrača u kalendarskoj godini.

Ovo vodećim igračima ATP tura, koji po pravilu najduže ostaju na gren slem turnirima, stvara brojne poteškoće. Ne samo da žreb za Svetsku grupu Dejvis kupa podrazumeva da u dva-tri dana, odmah po završetku nekog od "mejdžora", moraju da se pojave na drugom kraju planete i pridruže treninzima ostatka ekipe, već to često znači i da moraju da pređu na drugu vrstu podloge.

I to samo na sedam dana.

Na primer, ako vas posle finala US opena na betonu, pre kog ste na istoj podlozi igrali i seriju turnira u SAD poput Mastersa u Torontu/Montrealu i Sinsinatiju, očekuje polufinale Dejvis kupa sa Argentinom u gostima - sasvim sigurno će domaćin iskoristiti pravo da izabere šljaku kao podlogu na kojoj će biti odigran susret, a vi ćete potom morati u Kinu gde ćete u Pekingu i Šangaju ponovo igrati na betonu.

"Naravno da su promene neophodne", dodao je tada Đoković, koji je govorio u ime Unije profesionalnih tenisera čiji je i dalje predsednik.

Novakov predlog nije bio odlaganje Dejvis kupa na period od četiri godine, već transformacija kompletnog takmičenja u turnir kakav su završnice FIFA ili FIBA svetskih prvenstava, EURO turnira koje organizuje UEFA, itd.

"Jedini način na koji bi to moglo da funkcioniše je da se odvoje dve nedelje godišnje za turnire na kojima će timovi, podeljeni u četiri, pet, šest grupa... igrati na različitim destinacijama i onda se okupiti na jednom mestu za završnicu: četvrtfinale, polufinale, finale... Ili Fajnal for, svejedno", dodao je Đoković.

"Mislim da bi trebalo da skrate jedan meč na dva dana, da se igra na dva dobijena seta. Dva singla i jedan dubl, kraće i konkretnije. Takve stvari da vidimo. Ostalo nema veze sa pameću", zaključio je.

- februar 2018. godine -



Izgleda da je ITF, kao organizacija koja vodi Dejvis kup, konačno uvidela brojne mane ovog sistema takmičenja zbog kojeg Španija sve češće igra bez Rafaela Nadala, Švajcarska bez Rodžera Federera, Britanija bez Endija Mareja, a Srbija bez Novaka Đokovića.

Nakon što je predsednik ITF, Dejvid Hagerti javno podržao inicijativu da se promeni sistem takmičenja, a naročito mu se dopala ideja o Fajnal foru na neutralnom terenu, stvari su počele da se događaju.

Za početak - ova organizacija potpisala je ugovor sa kompanijom "Kosmos", koja je preuzela na sebe obavezu da obavi ceo proces, a vlasnik i predsednik je ni manje ni više nego fudbaler Barselone, Đerar Pike!

Pikeova firma je potpisala saradnju sa ITF-om, u čijem se saopštenju poslatom medijima navodi da je reč o ulaganju vrednom tri milijarde dolara u periodu od 25 godina, koji će kultno takmičenje osnovano pre 118 godina pretvoriti iz Dejvis kupa u turnir koji će se zvati "Teniski svetski kup" odnosno "World Cup of tennis" u originalu.

Na njemu će učestvovati 18 reprezentacija, koje će se svakog novembra na kraju sezone okupiti na jednom mestu, unapred određenom za organizaciju teniskog Mundijala. Domaćini će se smenjivati svake godine.

"Naša vizija je da priredimo gala finale sezone koje će biti festival tenisa i zabave, a na kojem će učestvovati najveći igrači predstavljajući svoje nacije u borbi za titulu šampiona Dejvis kupa", rekao je Hagerti.

- novembar 2019. godine -



Otkud Pikeu toliki novac?

U prvim tekstovima o ovoj, za tenis, epohalnoj promeni ne samo da se piše o zatečenosti čelnika ATP tura koji do danas nisu u ITF imali adektvatnog rivala, već se i priznaje da je i evropska sportska javnost ostala zatečena pred informacijom da Pike rukovodi investicionim fondom spremnim da u takav projekat uloži tri milijarde dolara. Odgovor je - glavni finansijer "Kosmosa" je japanski biznismen Hiroši Mikitani, predsednik i izvršni direktor kompanije "Rakuten", jednog od globalno vodećih brendova u oblasti e-trgovine, distribucije, kupovine, prodaje, reklamiranja i servisiranja proizvoda putem elektronskih sistema. "Rakuten" ima skoro 15.000 zaposlenih, a u 2016. kompanija je ostvarila profit od 38 milijardi jena (nešto preko šest milijardi dolara). Ako ste se zapitali otkud ovaj brend na grudima fudbalera Barselone i zbog čega je Pike već pridruženi član borda direktora kluba za koji igra, možda se u ovome krije deo odgovora.

U ceo projekat biće aktivno uključen i Pike, kao profesionalni fudbaler i osnivač "Kosmosa".

Uglavnom, svima je jasno da ulazak "Kosmosa" u posao podrazumeva i odvajanje značajnih sredstava za premije učesnicima (i teniserima, i savezima), što do sada nije bio slučaj.

"Ovo je ugovor koji će promeniti sport u korist ITF i tenisa", naglasio je Hagerti.

"Partnerstvo neće samo dovesti do formiranja istinskog Svetskog prvenstva za tenisere, već će omogućiti rekordna ulaganja u buduće generacije tenisera i ljubitelja ove igre", dodao je predsednik ITF-a.

Ovaj ugovor objavljen je u februaru, mesec dana nakon što je Đoković uoči Australijan opena otvorio pitanje podele novca koju ATP i organizatori turnira zarade tokom sezone. Takođe, govorilo se o ideji profesionalni tenisera da osnuju novi sindikat potpuno nezavisan od ATP, što sada nije slučaj.

Prvo Svetsko prvenstvo u tenisu trebalo bi da bude održano u novembru 2019, nakon što narednog avgusta u Orlandu, Florida, bude održana godišnja Skupština ITF i usvojene najavljene promene u takmičenju. To, u isto vreme, znači da je ovogodišnji Dejvis kup poslednji koji će biti održan u ovom formatu.

"'Kosmos' je oduševljen partnerstvom sa ITF. Zajedno, možemo da podignemo Dejvis kup do novih visina i učinimo da Svetsko prvenstvo u tenisu bude događaj koji niko neće želeti da propusti, ni navijači, ni vrhunski teniseri", rekao je Pike, koji svake godine dolazi da gleda uživo Masters u Madridu i ATP turnir u Barseloni, a često je i na ostalim turnirima koje može da "dohvati" kada ima slobodan dan u klubu: Rolan Garos, Monte Karlo, Rim…

Upravo onako kako je Đoković i predlagao u novembru 2016, Svetsko prvenstvo u tenisu počeće grupnom fazom za 18 najboljih reprezentacija posle čega kreću eliminacije od četvrtfinala. Pogađate? Mečevi će biti odlučeni u dva singla i eventualno dublu, ako bude 1:1, a igraće se na dva dobijena seta.

Učešće na premijernom Mundijalu obezbediće automatski 16 reprezentacija iz Svetske grupe Dejvis kupa 2018. godine, a 17. i 18. će biti određena naknadno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC