Policajka lopov i nestašni sveštenici

Autor:

Pročitajte MONDO BRIFING za utorak, 27. februar

Policajka lopov i nestašni sveštenici Foto: Mondo

Manjak vozača, penzioneri za volanom

Hercegovački prevoznici godinama imaju problem sa manjkom kvalifikovanih vozača, pa za volane autobusa sjedaju i penzionisani šoferi, piše „EuroBlic“. U trebinjskom preduzeću „Ubla turs“, koje se bavi prevozom putnika u domaćem i međunarodnom saobraćaju, kažu da je taj problem prisutan u cijeloj Republici Srpskoj. „Prevoznici se snalaze tako što angažuju penzionere, ili kad treba više vozača pozajmljuju jedni od drugih“, kaže Milica Vučković, direktor ovog preduzeća.

Najniže plate u turizmu i ugostiteljstvu

Najviša prosječna neto plata u januaru isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.302 KM, a najniža u djelatnosti turizma i ugostiteljstva - 557 KM, saopšteno je iz Saveza sidnikata Republike Srpske. Niske prosječne neto plate u januaru ove godine primili su i radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 558 KM, u građevinarstvu 560 KM, zatim zaposleni u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 569 KM, kao i radnici u trgovini 595 KM. Prosječna januarska neto plata zaposlenih u djelatnosti poslovanja nekretninama iznosila je 625 KM, u oblasti saobraćaja i skladištenja 628 KM, a u prerađivačkoj industriji 661 KM, piše „EuroBlic“.

Policajka optužena da je „maznula“ bundu

Osnovni sud distrikta Brčko BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva Distrikta Brčko BiH kojom se policajka Amira Barjaktarević (33) iz Lukavca, pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, tereti da je 2. decembra prošle godine na pijaci Arizona u mjestu Porebnica kod Brčkog počinila krivično djelo krađe. Barjaktarevićeva se tereti da je iz jednog prodajnog objekta ukrala bundu vrijednu 1.200 KM, a „akciju“ su snimile nadzorne kamere, kiše „Dnevni Avaz“.

"Rat" grudvama u Vatikanu

Snijeg koji rijetko pada u Rimu izmamio je napolje ne samo djecu, već i sveštenike Vatikana koji su se grudvali na Trgu Svetog Petra. Rim je zadesio najobilniji snijeg u posljednjih nekoliko decenija, a dok su se sveštenici zabavljali u zimskoj čaroliji, vlasti Rima su u mukama kako da očiste snijeg, javlja agencija Rojters.


Novi spomenik kralju u Mrkonjić Gradu

Mrkonjić Grad bi do kraja naredne godine trebalo da dobije novi spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću, po kojem grad od 1925. godine nosi naziv. Narod ovoga kraja podigao je spomenik kralju 1924. godine, a ustaše uz pomoć Nijemaca su ga porušile 1941. godine. Spomenik je istu sudbinu doživio i 1995. godine, kada je ovu opštinu okupirala Vojska Hrvatske i HVO. Odluku o podizanju novog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, skupština opštine donijela je još 2008. godine, a aktuelizovana je prije godinu dana. Spomenik bi bio podignut u neposrednoj blizini sadašnjeg - na centralnom gradskom trgu, javlja RTRS.

Grip odnio osam života

Do sada je u ovoj sezoni haranja grip odnio već osam života, a posljednji slučaj se desio u Tuzli. Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona potvrdili su da je juče još jedna osoba preminula kod koje je pronađeno prisustvo virusa gripa, a posjete u UKC Tuzla su obustavljene. Kako pišu „Nezavisne novine“, do sada je od gripa preminula jedna osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jedna u Srednjobosanskom i pet u Tuzlanskom kantonu.

Tagovi:

Ostale vijesti