• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugari nemaju plan, ali Fabrika duvana se ne gasi

Autor SRNA

U Vladi održan sastanak predstavnika ''Bulgartabaka'' , nadležnih ministarstava i sindikata Fabrike duvana.

 Bugari nemaju plan, ali Fabrika duvana se ne gasi Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Sindikat smatra da ne treba gasiti Fabriku duvana Banjaluka, koja postoji 130 godina, niti otpuštati radnike, te da traži od Vlade Srpske da se na narednoj sjednici jasno odredi prema Fabrici radi zaštite radnika.

"Savez sindikata će doprinijeti da se sačuvaju radna mjesta u Fabrici duvana Banjaluka. Očekujemo da menadžment vrati radnike u krug fabrike",rekla je Mišićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci predstavnika Vlade Srpske, Saveza sindikata i Sindikata Fabrike duvana Banjaluka sa menadžmentom ovog preduzeća.

Mišićeva je rekla da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić apsolutno bio na strani sindikata i radnika Fabrike duvana.

Prema njenim riječima, predstavnici "Bulgartabaka", vlasnika Fabrike duvana, na sastanku su saopštili da imaju poteškoće sa brendovima, odnosno sa tržištem i obezbjeđivanjem proizvodnje, ali da u ovom trenutku neće prodavati Fabriku duvana Banjaluka, da oni ne odlaze i da se ova fabrika neće ugasiti.

Mišićeva je podsjetila da zakonska rješenja daju mogućnost da u kriznim situacijama, kada nema dovoljno proizvodnje, radnici budu zaštićeni, odnosno da ne gube radna mjesta, nego da budu sa smanjenom platom do početka proizvodnje u punom kapacitetu.

Capital: Zatvara se banjalučka Fabrika duvana



Predsjednik Sindikata Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković očekuje da će Vlada Republike Srpske na narednoj sjednici donijeti rješenje u vezi sa ovom fabrikom.

"Vlasnici Fabrike nemaju plan kako da ožive proces proizvodnje, prodali su svoje brendove i radnici sa njima ne vide izlaz iz sadašnje situacije", istakao je Marinković.

On je apelovao da se pronađe strateški partner za Fabriku duvana Banjaluka, te da se primoraju vlasnici fabrike da ovo preduzeće preprodaju i da se radnici vrate u krug fabrike, a ne da stoje ispred ograde preduzeća.

Na pitanje da li je moguće da Vlada bude kupac Fabrike duvana Banjaluka, Marinković je rekao da na osnovu potpisanog Memoranduma sa "Bulgartabakom" Vlada ima pravo prečeg kupca.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske Aleksandar Tomić rekao je novinarima da je stav Sindikata da se ova fabrika ne zatvara, već da se traži rješenje da nastavi rad u okviru kompanije "Bulgartabak" ili nekog drugog strateškog partnera.

"Vlasnici Fabrike duvana Banjaluka nemaju viziju i plan proizvodnje za ovu godunu, što pokazuje njihovu neozbiljnost", istakao je Tomić.

On je istakao da se traga za najpovoljnijim rješenjem, da se pokuša pronaći strateški partner koji bi nastavio proizvodnju, te očuvala radna mjesta u fabrici duvana Banjaluka.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, te predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon sastanka predstavnici "Bulgartabaka" nisu davali izjavu za medije, dok je iz resornog ministarstva najavljeno saopštenje.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa kompanijom "Bulgartabak" koja se time obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE