MONDO BRIFING: Ruski patrijarh dolazi u Banjaluku

Autor:

Pročitajte pregled štampe za srijedu, 28. februara...

MONDO BRIFING: Ruski patrijarh dolazi u Banjaluku Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Za pse plaćaju struju i vodu

Odluka o tome da se naplaćuju sve obaveze jednog člana više korisnicima stanova koji imaju kućne ljubimce, po kojoj stanar za psa plaća dodatnih šest KM za vodu i pola marke za struju, odnosno lift, dočekala je stanare u banjalučkoj Beogradskoj ulici na ulazu broj 13. Ovu odluku je donio Upravni odbor ZEV-a 11. februara. "Već sam prvi mjesec platio, kao da u stanu živi nas troje, iako supruga i ja živimo sami s psom", rekao je "Nezavisnim novinama" jedan stanar u ovoj zgradi koji ima psa. On smatra da nije u redu da se za psa plaća kao da je osoba, odnosno član porodice.

Primao invalidninu, radio na građevini

Neimenovani muškarac porijeklom iz BiH, koji je više od 20 godina živio u Bazelu, digao je švajcarske istražne organe na noge jer je dvije decenije neosnovano primao invalidsku penziju, a sumnja se da je nezakonito primio oko pola miliona KM. Ovaj muškarac, koji je radio kao stolar, je prije dvadeset i jednu godinu doživio nesreću na poslu koja ga je učinila 50-postotnim invalidom, da bi 2000. godine došao na reviziju sa tvrdnjom da mu se stanje pogošalo i da je stopostotni invalid. Švajcarske vlasti su 2010. posumnjale da on vara državu, jer na njegov račun liježu honorari. Nakon toga Socijalna služba je pokrenula istragu i angažovala istražioce koji su uspjeli da ga snime dok obavlja razne aktivnosti, među kojima su fudbal, vrtlarstvo, pa čak i rad na građevini u Hrvatskoj, piše "Glas Srpske".

Prevoznici dižu cijene za 10 odsto

Prevoznici iz Srpske od sutra će podići cijene autobuskih karata na većini međugradskih i regionalnih linija do 10 odsto, a kao razlog za to navode poskupljenje goriva, piše "Glas Srpske". Na pumpama u BiH gorivo je poskupjelo 1. februara kao posljedica izmjena Zakona o akcizama BiH, od kada se građani svakodnevno suočavaju sa novim udarima na džep. Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS i direktor banjalučkog "Autoprevoza" Dejan Mijić ističe da će do poskupljenja doći na većini linija u zemlji i regionu.

Ide na dijalizu 34 godine

Sanja Torbica na dijalizu ide već 34 godine i trenutno je pacijent s najdužim stažom na dijalizi u Internacionalnom dijaliznom centru u Bijeljini. Kaže da je 1984. u Kaknju krenula na dijalizu, te da joj je otac tri godine kasnije poklonio bubreg, a transplatacija je obavljena u Sarajevu. No, zbog nedostatka lijekova, transplatirani bubreg je otkazao 1992. godine. "Tada su roditelji iz Beograda, gdje smo živjeli, došli u Bijeljinu i otad sam ovdje, u ovom dijaliznom centru... Četiri puta sedmično dolazim na dijalizu i provodim ovdje po četiri sata", priča Torbica za "Dnevni Avaz".

Patrijarh Kiril stiže u Banjaluku

Povodom stogodišnjice od stradanja ruske porodice Romanov, u julu će zvanično biti postavljen kamen temeljac za gradnju rusko-srpske crkve u Gundulićevoj ulici, u blizini Okružnog privrednog suda, potvrdio je za "EuroBlic" načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević. "Na svečanosti polaganja kamena temeljca očekujemo dolazak patrijarha Kirila i drugih srpskih i ruskih crkvenih velikodostojnika. Crkva će se graditi na površini od pet i po duluma, riječ je o klasičnom ruskom stilu, a hram će se nalaziti u centru kružnog trga", kaže Stanarević.

Tagovi:

Ostale vijesti