Bolesnici, Prijedor, snijeg i poplave

Autor:

Pročitajte MONDO BRIFING za četvrtak, 1. mart 2018. godine

Bolesnici, Prijedor, snijeg i poplave Foto: Mondo.ba

Osobe sa psihičkim problemima tumaraju Prijedorom

Na ulicama Prijedora svakodnevno se mogu sresti osobe sa psihičkim problemima o kojima niko ne brine, koje su zapuštene i prepuštene sami sebi. Pretežno se kreću istim ulicama i zadržavaju u pojedinim dijelovima gdje donose razni otpad, piše današnji „EuroBlic“.

Nakon snijega poplave

Naglo topljenje snijega koje će uslijediti naredne sedmice kada se očekuje znatan skok temperature, moglo bi izazvati poplave u Srpskoj, zbog čega lokalne službe civilne zaštite treba odmah da preduzmu preventivne i druge mjere zaštite. To je za „Glas Srpske“ rekao direktor republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed. Prema njegovim riječima, Republička uprava Civilne zaštite spremnija je nego ikad da odgovori na izazove sa kojima bi se mogla suočiti, a da bi ekipe bile još efikasnije i brže obavljale svoje zadatke, potrebna im je oprema i vozila.

Brenerom htio da odledi vodu, pa zapalio šupu

U požaru koji je juče oko 14 sati zahvatio šupu, vlasništvo Slobodana O, mještanina Urija kod Prijedora, nije bilo povrijeđenih, dok su izgorjele krovna konstrukcija pomoćnog objekta i unutrašnjost, u kojoj je bio namještaj, piše „Dnevni Avaz“. List navodi da je vlasnik brenerom pokušavao da odledi vodu te je izbio požar.

Na debelom minusu vrela cijena drva

Snježni nanosi i sibirski minusi koji su već nekoliko dana zahvatili BiH uzrokovali su povećanu potražnju za ogrevom, posebno za drvetom, što je dovelo i do skoka cijena kod nekih prodavaca pa je tako metar drva s prevozom 90 KM, a kod mnogih nema ni cjepanica za nabaviti. U preduzeću "Lana eksport-import" rekli su da je potražnja za ogrevom povećana te da trenutno nemaju nijednu paletu drveta za prodati. "Cijena jedne palete ogrevnog drveta košta 170 KM, iako nam je nestalo ogreva za prodaju, a ljudi stalno zovu i traže. U petak smo prodali posljednju paletu, a cijelu prošlu sedmicu je bilo mnogo onih koji traže drva", rekli su „Nezavisnim novinama“ u ovom banjalučkom preduzeću.

Radnici će znati koliko im kolege zarađuju

Novi njemački zakon, čija je puna primjena počela 2018, natjeraće kompanije da budu transparentnije kada je riječ o platama koje isplaćuju radnicama i radnicima. I dok neki smatraju da će zahvaljujući novom zakonu zaposleni moći da saznaju da li su pošteno plaćeni, kritičari strahuju da će njegova primjena uvećati animozitete na radnom mjestu i birokratiju. S ciljem da se smanji rodni jaz, zakon predviđa da radnici u kompanijama sa više od 200 radnika, a takvih je oko 14 miliona, imaju pravo da znaju koliko radnici na istim pozicijama zarađuju, piše Euroactive.rs.

Pojeftinili stanovi u BiH

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.508 KM po metru kvadratnom i manja je za 8,6 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, te za 3,4 odsto u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata prodatih novih stanova u 2016. godini. Broj prodatih novih stanova u četvrtom kvartalu lani, u odnosu na isti kvartal 2016. godine, manji je za 3,4 odsto, ali je veći za 61 odsto u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2016. godini, piše „EuroBlic“.

Tagovi:

Ostale vijesti