Evo šta će sve vaše tijelo uraditi danas

Autor:

Fascinantni podaci o procesima kojih nismo ni svjesni, a odvijaju se u nama. Neki će vas sigurno iznenaditi!

Evo "vodiča" koji će vas možda natjerati da počnete da vodite više računa o svom tijelu. Samo to jedno imate, znate… Šta sve naš organizam tiho, "u pozadini" uradi u toku dana?

Danas ste…

… se možda odbranili od raka

Naše tijelo ima milijarde ćelija. Ako se mutacija dogodi na DNK bilo koje od njih, ona može postati kancerogena, dijeliti se nekontrolisano i graditi tkivo tumora. Kada razmislite o tome koliko se ćelija dijeli svakog minuta, a svaki put kad se dijeli… mora da se iskopira 30.000 gena… pa pravo je čudo kako sve ide kao podmazano, zar ne? Za to ima da zahvalite specijalnom sistemu koji "hvata" greške. U pitanju je poseban enzim koji ne radi kako treba ako nešto nije u redu. Ćelija umije da prepozna tu situaciju, i da se "samouništi". Kao da kaže "postaću kancerogena, bolje je da nestanem da bi telo bilo spaseno".

… imali između 60 i 100 otkucaja srca svakog minuta

Zamislite da radite vježbe za bicepse tim tempom? Oko 100.000 dnevno? Ili oko tri milijarde puta tokom prosječnog životnog vijeka? Impresivno.

… udahnuli i izdahnuli oko 25.000 puta

Ako biste morali svjesno da vodite računa o tome da udahnete i izdahnete toliko puta u toku dana, ne biste imali vremena ni za šta drugo. Na svu sreću, disanje je automatski proces.

… trepnuli ste najmanje 15 puta u minutu, ili oko 15.000 puta dok ste budni

Trepćemo spontano, da bismo oko zaštitili i uklonili eventualne nečistoće. Još interesantnije – nismo toga ni svjesni jer mozak sam "popuni" informacije koje mu nedostaju tokom tog djelića sekunde, pa nismo ni svjesni da smo trepnuli u najvećem broju slučajeva. Mišići koji našem oku omogućava da se fokusira pomjere se oko 100.000 puta svakog dana.

… izlučili oko šest šolja pljuvačke

Da, da, mnogo. Ali, pljuvačka je, potpuno neopravdano, prilično potcijenjena. Pomislite samo na to da bez nje ne biste mogli da gutate niti da osjetite ukus hrane. Shvatate? Sve je važno. Samo što toga nismo uvek svjesni.

… se posjekli, ali niste iskrvarili niti dobili smrtonosnu infekciju

Sljedeći put kad se ogrebete, sjetite se ovoga: Posle kratkotrajnog krvarenja, kojim se čisti rana, telo zaustavlja oticanje krvi tako što formira ugrušak. Ako se neke bakterije nađu tu, bjiela krvna zrnca brzo pristižu i uništavaju ih. Ćelije našeg imunog sistema oslobađaju histamin, hemikaliju koja ubrzava cirkulaciju u povređenom dijelu (zbog čega je mjesto povrede crveno i malo otečeno). Svježa bijela krvna zrnca pristižu nastavljaju borbu protiv bakterija. I to je "magični" slijed događaja koji vam čuva život svaki put kad se posječete ili ogrebete.

… se isperutali toliko da se vaša koža oslobodila oko 50 miliona mrtvih ćelija

To vam je između 30.000 i 40.000 svakog minuta. Pomislite samo koliko ste već kože "izgubili" čitajući ovaj tekst? Neverovatno, zar ne?

… imali oko 20.000 misli

Zamislite 100 milijardi neurona, od kojih se svaki u prosjeku "pali" (razgovarajući sa drugim neuronima) od pet do 50 puta u sekundi? Nervni signali putuju brzinom od 430 kilometara na sat.

… napravili do tri miliona crvenih krvnih zrnaca svake sekunde

To je oko 260 milijardi dnevno. Svakoga dana vašeg života.

Pročitajte: Šta će se sve desiti tokom sledećih 60 sekundi

Ostale vijesti