Brifing: Unija, "Ljubija", nameti i dizelaši

Autor:

Pregled najboljih priča ovog prijepodneva donosimo u Mondo brifingu.

Brifing: Unija, "Ljubija", nameti i dizelaši Foto: Mondo

Kandidatski status na dugom štapu

BiH je odgovorila na upitnik EU, ali njen kandidatski status još je na dugom štapu, piše današnji „Euroblic“.

eu, evropska unija, evropa, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ovakva ocjena stigla je od većine zvaničnika BiH, dan nakon što su predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru uručeni odgovori na upitnik i nakon što je uputio riječi hvale na račun BiH i njenog napretka ka Briselu. Međutim, po tvrdnjama političkih aktera iz BiH, najveći izazovi biće kako u napretku u evropskim integracijama u BiH obezbjediti jedan politički glas koji se u sadašnjim okolnostima čini nemoguć.

Ukupno 561 namet guši privredu

U BiH zvanično na različitim nivoima postoji 561 naknada i taksa, što je ogroman teret za privrednike i pokazatelj da dobar poslovni ambijent ne postoji pa ekonomisti, ali i privrednici i poslodavci, smatraju kako se nešto pod hitno mora mijenjati, pišu „Nezavisne“.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako sa svakim novim zakonom država i entitet nameću nove parafiskalne namete, te kao primjer navodi novi Zakon o ugostiteljstvu u FBiH, kojim se od svih hotela sa četiri i više zvjezdica traži certifikat za konobara, koji mora dobiti u Ministarstvu finansija FBiH.

Dok su privrednici preopterećeni, sa druge strane, dodaje on, javna preduzeća besplatno dobijaju prirodne resurse koje eksploatišu, a opet posluju sa gubitkom.

Dragutin Škrebić, predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da bi se odmah moglo ukinuti barem 100 neporeznih nameta.

U pripremi prodaja „Ljubije“

Iz Investiociono-razvojne banke „Euroblicu“ je potvrđeno da su u toku pripreme za prodaju državnih akcija u Rudniku željezne ljude „Ljubija“ na banjalučkoj berzi.

List navodi da je IRB zakonom ovlašćeni prodavac državnog kapitala i prenosi stav iz ove bankarske institucije da će se o svim detaljima predstojeće prodaje dogovoriti sa resornim ministarstvom i Vladom RS.

Mital, RŽR Ljubija, protest, Banjaluka Foto: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

„To uključuje veličinu paketa akcija koji će biti ponuđen naprodaju, početnu prodajnu cijenu, dinamiku iznošenja na prodaju i eventualne uslove i kvalifikacione kriterijume za učesnike na aukciji“, kažu u IRB-u.

Ništa od dizelaša

U BiH se u skorije vrijeme ne može očekivati pojeftinjenje dizel automobila, iako su se mnogi potencijalni kupci tome ponadali nakon što je Savezni upravni sud u Lajpcigu odlučio da njemački gradovi i opštine mogu zabraniti vožnju vozilima sa dizel motorima u borbi protiv zagađenja vazduha, pišu današnje „Nezavisne“.

Sevdalija Bajrić, direktor auto-kuće "Herc-auto" iz Sarajeva, rekao je da postoje pretpostavke da bi vozila mogla biti jeftinija, ali da to nije za očekivati.

"Njemačko tržište je veliko, automobili s njihovog tržišta se ne mogu odvesti samo u BiH, njih mogu pokupovati ostale evropske zemlje, koje mogu držati cijenu i prodavati ih dalje", rekao je Bajrić.

Istakao je da bi dizelaši mogli postati nepoželjniji za njemačke građane, koji bi ta vozila jeftinije prodavali te bi kupci iz prve ruke mogli proći povoljnije, ali ako bi to kupovale auto-kuće, preprodavci, oni će ih dalje prodavati i držati cijenu.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu "Braća Đukić" Derventa, rekaoje da se pojeftinjenje dizelaša ne može još dugo očekivati u BiH.

„Nemamo pravo da napustimo Kosovo“

NJegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije rekao je u Novom Sadu da Srbi ni pod kakvim okolnostima i uslovima nemaju pravo da napuste svete prostore Kosova i Metohije.

Vladika Teodosije je održao besjedu na manifestaciji "Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj", na kojoj se osvrnuo na Golgotu i vaskrsenje kroz koje je prošao srpski narod i njegova Crkva u novijoj i starijoj istoriji južne srpske pokrajine.

"Ako su naši svetitelji, naši patrijarsi, naši episkopi i danas, kao nekad, živo prisutni na prostorima Kosova i Metohije, pitam se da li mi današnji Srbi kojima je dato da tu živimo imamo prava i da pomislimo da u bilo kakvim okolnostima i uslovima napustimo te svete prostore? Ja bih rekao, da na to apsolutno nemamo pravo", rekao je episkop raško-prizrenski u Matici srpskoj.

Liči na kombinaciju Putin-Medvedev: Jermenija ima novog predsjednika

Parlament Jermenije izabrao je ubjedljivom većinom glasova Armena Sarkisijana za novog predsjednika države.

Sarkisijan (64), bivši premijer koji je nekada bio i ambasador svoje zemlje u Britaniji, izabran je za šefa države u narednih sedam godina.

Za njega je glasalo 90 poslanika, deset se izjasnilo protiv, a jedan je bio uzdržan. Sarkisijan nasljeđuje Serža Sarksjana, za koga opozicioni lideri kažu da bi mogao da postane novi premijer i nastavi da vrši veliki uticaj u zemlji.

Tagovi:

Ostale vijesti