Sprema se svetski trgovinski rat!

Autor:

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma. Zvanični odgovor Kine i EU još se čeka.

0
A- A A+

Tramp je rekao da će tarifa na uvoz čelika biti uvećana za 25 odsto, dok će tarifa na uvoz aluminijuma biti veća za deset procenata.

Mere će početi da se primenjuju već sledeće nedelje, a za sada nisu vremenski ograničene.

Tramp je na Twitteru napisao da su industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije.

Američki predsednik je istakao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je uspon Kine direktno povezan s otvaranjem Svetske trgovinske organziacije.

U 2017. SAD je skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od dva odsto ukupnog uvoza SAD, preneo je Glas Amerike.

Zvanični odgovor Kine na nove protektionističke mere predsednika SAD još se čeka, a u strahu da bi mogao da počne veliki trgovinski rat dve najveće ekonomije sveta gotovo sve berze su reagovale padom vrednosti akcija.

Tramp Kini: Aha, uhvaćeni ste na delu!


Kina će preduzeti neophodne mere da bi zaštitila svoje interese, izjavio je kineski ministar trogovine Hejun Vang, prenosi AP.

Japan i Južna Koreja, najveći američki saveznici u Aziji i veliki izvoznici čelika i aluminijuma, najavili su da će od Trampove adminstracije tražiti da se dodatni nameti ne odnose na uvoz njihovih proizvoda.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je rekao da će Evropska unija odgovoriti recipročnim merama ukoliko se odluka o uvećanim tarifama bude odnosila na članice Evropske unije.

Povodom Trampove objave oglasio se i austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji se založio za oštre kontramere EU.

Šef austrijske vlade je ukazao da će se te carine negativno odraziti na ekonomski rast oba partnera i da bi mogle izazvati trgovinski rat.

Evropa ima snažnu privredu i mora da zauzme snažnu ulogu, poručio je Kurc.

TRAMPOV TVIT OBORIO BERZE U KINI

Kineske berze su danas oslabile usled pada akcija proizvođača čelika i aluminijuma nakon najave američkog Trampa da će uvesti visoke tarife na uvoz metala, što je izazvalo strahovanja od mogućeg svetskog trgovinskog rata.

Berlin: Trampe, odustani!

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je danas da Tramp rizikuje trgovinski rat s Evropom zbog odluke da uvede dodatne takse na uvoz čelika i aluminijuma. Nemačka je najveći evropski izvoznik čelika u SAD, a prema rečima Gabrijela uvođenje dodatnih taksi nužno će dovesti u pitanje hiljade radnih mesta u Evropi.

Investitori su takođe oprezni u trgovanju uoči sednice Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg kineskog zakonodavnog tela, sledeće nedelje u Pekingu, i sve više su zabrinuti povodom rizika od bržeg podizanja kamatnih stopa u SAD, izveštava agencija Rojters.

Indeks najlikvidnijih akcija CSI300 pao je za 0,8 odsto na 4.016,46 poena, dok je Kompozitni indeks šangajske berze (ŠEC) izgubio 0,6 odsto vrednosti, spustivši se na 3.254,53 poena.

Ove sedmice, indeks CSI300 je splasnuo za 1,3 posto, dok je ŠEC opao za 1,0 procenat.

Akcije vodećeg kineskog proizvođača čelika, kompanije "Baošan Ajron & Stil" pale su za 3,9 odsto, dok je kompanija "Aluminium Korp ov Čajna" završila trgovanje u minusu od 2,0 posto.

Iako Kina izvozi relativno malu količinu čelika u Sjedinjene Države, ona je na meti snažne kritike Trampove administracije na mnogim poljima, počev od aluminijumskih folija do prava intelektualne svojine, dodaje britanska agencija.

Tagovi:

Ostale vijesti