• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je selektor BiH, a ne zna fudbalska pravila!?

Autor mondo.ba

Blaž Slišković je istinska legenda bh. fudbala, bivši selektor reprezentacije BiH i aktuelni trener šampiona BiH Zrinjskog iz Mostara. Ipak, mostarski stručnjak propisno se obrukao tumačenjem pravila fudbalske igre.

 Blaž Slišković koljeno ne može biti u ofsajdu Izvor: Samir Cacan/MONDO
...
Izvor: Samir Cacan/MONDO

Uoči derbija 21. kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Željezničara, šef stručnog štaba Mostaraca Blaž Slišković, osim ovog duela, na konferenciji za medije osvrnuo se i na neke druge mečeve bh. elite, koje je želio da prokomentariše.

Tako se, između ostalog, prisjetio duela Sarajeva i Radnika proteklog vikenda, te je iskoristio priliku da isproziva stručnog konsultanta BHT Boru Elčića, koji je komentarisao spornu situaciju na "Koševu". Naime, fudbaleru Radnika u trenutku upućivanja lopte od saigrača, koljeno se nalazilo u protivničkom dijelu terena, što je arbitar okarakterisao ofsajdom.

ŠTA KAŽE PRAVILNIK?

Ofsajd je jedno od najkontroverznijih fudbalskih pravila, ali prema FIFA pravilima fudbalske igre, igrač je u nedozvoljenoj poziciji ako je bilo koji dio njegovog tijela, osim ruku, u trenutku upućivanja lopte bliži protivničkom golu od suparničkog igrača.

Ipak, popularni Baka smatra da igrač nije u nedozvoljenoj poziciji, jer je koljeno, samo po sebi, uvijek "izbačeno", kako je to slikovito opisao trener Zrinjskog.

"Prikazan je detalj sa utakmice Sarajevo - Radnik i ja zaista moram da kažem neke stvari. Onaj ko komentariše takve stvari, mora zaista da bude stručan. Ja ne sumnjam u stručnost gospodina 'oka sokolovog', kako ga zovu, ali reći pred javnošću da je koljeno u protivničkom dijelu terena?", rekao je Slišković i nastavio:

"Da on ne zna da se koljeno ne računa, nego samo stopalo, noga... Jer vi, kada ste u sprintu, morate koljeno izbaciti. Je li tako? A to je najmanje 20cm u odnosu na vašu petu. Koljeno može biti u protivničkoj polovini, peta ne mora, ni sjelokupno stopalo. Sama činjenica da tako nešto kaže u javnosti, dovodi u pitanje da li je njegova stručnost opravdana", istakao je Slišković, očigledno nedovoljno informisan o pravilima fudbalske igre, odnosno situaciji kada se dosuđuje ofsajd, a kada ne.

Izjava, u najmanju ruku čudna, stručnjaka koji u maju puni 59 godina, a tokom više nego uspješne igračke karijere bio je i član reprezentacije Jugoslavije, a kasnije i Bosne i Hercegovine, koju je zatim predvodio i sa selektorske klupe, dok je danas šef stručnog štaba aktuelnog bh. šampiona Zrinjskog iz Mostara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC