Ima li ko jači od Vučića; jajne ćelije i Del Toro

Autor:

Brifing: Odjeci beogradskih izbora, ko je ilegalno trgovao jajnim ćelijama u BiH, hoće li biti odgađanja izbora i da li će ambasador u Moskvi biti sankcionisan.

Ima li ko jači od Vučića; jajne ćelije i Del Toro Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prijava protiv tužilaca zbog trgovine jajnim ćelijama

Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH provjeriće anonimnu prijavu protiv tužioca BiH Dubravka Čampare, bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare zbog navodne umiješanosti u kriminalnu trgovinu jajnim ćelijama.

Pozivajući se na Kancelariju disciplinskog tužioca VSTS-a, "Dnevni avaz" piše da ova institucija zbog povjerljivosti pritužbi ne može dati više detalja o ovom slučaju.

U prijavi je navedeno da je tužilac Čampara, uz pomoć Salihovića, zbog ličnog interesa zaustavio istragu u vezi sa klinikom za vantjelesnu oplodnju "Euromedikal".

Predmet je posebno interesantan jer su se Federalnoj upravi policije obratile radnice navedene poliklinike, koje su policiji ponudile saznanja i dokaze da se genetski materijal iz BiH, odnosno zdrave jajne ćelije i embrioni, nelegalno izvoze u Tursku, Italiju i Grčku, što one smatraju trgovinom ljudima.

Nema odgađanja izbora

Predstavnici političkih partija kategorični su da nema odgađanja opštih oktobarskih izbora, bez obzira na to da li će doći ili ne do izmjena Izbornog zakona BiH, pišu “Nezavisne”.

Tako Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, smatra da je pomjeranje izbora najgora opcija.

"Potrebno je uraditi izmjene Izbornog zakona", smatra Džaferović i ističe da bi OHR trebalo da reaguje i nametne rješenje.

I iz SNSD-a poručuju da njima ne odgovara nikakvo odgađanje oktobarskih izbora, jer su, kako ističu, uvjereni u pobjedu.

"Ne bavimo se suštinskim stvarima, a to je implementacija odluke Ustavnog suda BiH, da se Izborni zakon izmijeni na način da se implementira odluka u vezi sa predmetom 'Božo Ljubić'", kazao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

U SDP-u kažu da se uveliko pripremaju za izbornu kampanju i izbore.

"Nemamo razlog da priželjkujemo ili razmišljamo o odgađanju izbora, čak imamo i dobre pokazatelje za SDP", kazao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH.

Njegov kolega iz NDP-a Momčilo Novaković kaže da ima vremena još mjesec i po za dogovor ako za to postoji želja.

Neodgovoran potez ambasadora Mujezinovića

Ambasador BiH u Rusiji Mustafa Mujezinović, koji se u Moskvi fotografisao sa ratnom zastavom takozvane Republike BiH, tim činom je otvorio mogućnost svim ambasadorima da postupaju isto ili slično, i takva vrsta neodgovornosti ne doprinosi izgradnji sistema i jačanju BiH, rekao je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić.

Brkić smatra da je Mujezinović to vrlo vjerovatno uradio promišljeno, ali da je to krajnje neodgovoran potez ambasadora prema BiH koju predstavlja u Ruskoj Federaciji.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH rekao je za "Večernji list", izdanje za BiH, da BiH mora mijenjati Ustav ako želi ići u EU, te naveo da je zbog toga potrebna politička stabilnost i legitimni predstavnici koji bi nakon izbora mogli istinito pristupiti ovom izazovnom poslu.

Podsjetivši da u bližoj prošlosti nijedna država nije postala članica EU, a da prethodno nije promijenila ustav, zbog suštinskih i tehničkih razloga pristupanja EU, Brkić je naveo da BiH zaostaje za susjednim zemljama, te da je velika integracijska pauza napravljena od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

SNS ubjedljiv u Beogradu

Juče smo detaljno pratili beogradske izbore na kojima je uvjerljivu pobjedu ostvarila lista Srpske napredne stranke. Sve o tome OVDJE.

Iako naprednjaci imaju apsolutnu većinu, za očekivati je da formiraju vlast zajedno sa socijalistima. Na pitanje o tome, Aleksandar Vučić je dao šaljiv odgovor beogradskim novinarima. Šta je rekao, pročitajte na ovom LINKU.

Sve po planu na dodjeli Oskara

Meksički reditelj Giljermo del Toro najveći je pobjednik 90. dodjele "Oskara" jer je njegov film "Oblik vode" proglašen najboljim, a dobio je i nagradu za režiju.

Američka glumica Fransis Mekdormand dobila je "Oskara" za ulogu u crnoj komediji "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", što je ovoj glumici drugi put u karijeri da osvaja ovu nagradu.

Ona je 1997. godine dobila Oskara za ulogu u filmu "Fargo". Geri Oldman dobio je "Oskara" za ulogu u filmu "Najmračniji čas" o životu britanskog premijera Vinstona Čerčila. Više o nagradama OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti