BG izbori: Kako je "propalo" 180.000 glasova

Autor:

Na beogradskim izborima čak 20 od ukupno 24 liste nije prešlo cenzus, a svih tih 20 listi je, prema ne potpuno preciznim računicama, osvojilo ukupno oko 180.000 glasova.

0
A- A A+


Ti glasovi su, prema Dontovom sistemu, "propali".

Agencija IPSOS je, naime, procenila da je preliminarno izlaznost bila oko 51,1 odsto, te da je glasalo oko 820.000 od ukupno oko 1.606.000 upisanih birača, prema GIK.

Srđan Bogosavljević iz "Ipsos Stratedžik marketinga" rekao je za Blic da je ta agencija do sada radila na više do 28 izbora, a da ne pamti da se dogodilo da "propadne" blizu 180.000 glasova, koliko su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus.

Na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, SNS je osvojila 45 odsto glasova, Đilas - 18,9 odsto, Šapić - 9,3 procenta, SPS - 6,2 odsto, DS - 2,1 odsto, SRS - 2,4 odsto ,DJB-Dveri - 3,9 odsto, Beli - 2,4 procenta, Ne davimo Bgd - 3,5 odsto, DSS - 1,1 a još 14 lista imalo je ispod 1 odsto glasova.

mandati3 Foto: Ilustracija/MONDO/Mario Milojević

SPS izgubio gotovo polovinu mandata


Lista Srpske napredne stranke (SNS) u budućem beogradskom parlamentu imaće apsolutnu većinu sa 64 mandata, što je za jedan mandat više nego u prethodnom sazivu, dok je od tradicionalnih stranaka, uz Demokratsku stranku koja nije ni prešla cenzus, najslabije prošla lista Socijalističke partije Srbije koja je izgubila nešto više od 40 odsto mandata.

Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je 45,6 odsto glasasova na beogradskim izborima, odnosno 64 mandata u Skupštini Beograda, a u prethodnom sazivu imala je 63 mandata.


Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije ušla je u skupštinu sa 6,35 odsto osvojenih glasova ili devet mandata, što je sedam mandata manje nego što je imala u prethodnom sazivu, u kojem je bila zajedno sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije.

Od opozicionih lista u Skupštinu grada Beograda ušle su liste oko Dragana Đilasa (26 odbornika) i oko Aleksandra Šapića (11).

U dosadašnjoj skupštini Beograda, Demokratska stranka imala je 22 odbornika, dok u narednom parlamentu neće imati odbornike jer je ta lista, prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, na juče održanim izborima osvojila 2,4 odsto glasova.

Slična sudbina zadesila je i Demokratsku stranku Srbije koja je do sada u Skupštini grada Beograda imala devet odbornika dok je u narednom sazivu neće biti jer je na izborima dobila podršku oko jedan odsto birača.

Ostale vijesti