Uzmite olovku u ruke i učinite čudo za svoj mozak

Autor:

Istraživanje je pokazalo da nas pisanje čini pametnijim.

0
A- A A+
drvene bojice, crtanje, bojice Foto: MONDO

Kompjuter i tastatura su veoma važni za ravoj čovječanstva, ali ne i za razvoj ljudskog mozga, kažu naučnici.

Istraživači Univerziteta Prinston, kao i Univerziteta Los Anđeles, sproveli su niz studija kako bi demonstrirali razlike između studenata koji su zapisivali bilješke tokom predavanja, i onih koji su kucali bilješke.

Rezultati su pokazali da su i jedni i drugi podjednako dobro uradili prvi test, ali dugoročno su bolje razumjeli i zapamtili svoje bilješke studenti koji su rukom pisali ono što čuju.

Takođe, oni koji su koristili olovku i papir, bili su više od druge eksperimentalne grupe, otvoreniji za razumijevanje novih ideja.

Prednost zapisivanja je u tome što studenti koji to rade moraju brzo da pišu i zato se fokusiraju na najvažnije činjenice u lekciji koju slušaju.

Takođe, mnogi od njih ponovo prepisuju ono što su na predavanju zapisivali, što takođe doprinosi pamćenju.

To ne znači da nas tastature zaglupljuju i da treba da prestanemo da ih koristimo, već da to ne radimo često, i ne u ranoj mladosti.

Istraživači Univerziteta u Indijani upoređivali su skenirane slike mozga starijih od pet godina koji su praktikovali kucanje i onih koji su praktikovali pisanje. Ispostavilo se da oni koji pišu imaju bolje moždane aktivnosti.

Dakle, roditelji, ne dozvolite svojoj djeci da "budu potpuno digitalni", dajte im olovku u ruku!

Tagovi:

Ostale vijesti